Szakszerűtlen körülmetélés: 43 halott

-

A novemberben megkezdődött nyári beavatási szertartások alatt eddig negyvenhárman haltak meg nem szakszerűen végrehajtott körülmetélés miatt Dél-Afrikában. Az elmúlt tíz évben 300-an vesztették el a nemi szervüket.


A legtöbb haláleset (30) Kelet-Fokföld tartományban, Nelson Mandela szülőföldjén történt, ahol ezek a rítusok a térségben többségben élők xhoszák kultúrájának alapelemei. A többi haláleset Szabadállam (6), Észak-Fokföld (3), Nyugat-Fokföld (2), Gauteng (1) és Északnyugat (1) tartományokban történt.

David Van Rooyen vállalatirányítási és hagyományügyi miniszter arra buzdította a szülőket és gondviselőket, hogy kizárólag engedéllyel működő beavatóiskolákba küldjék a fiatal fiúkat. Ezentúl az egészségügyi minisztériummal is összedolgoznak egy figyelemfelkeltő kampány elindításán.

Dél-Afrikában évente sokak halálát okozzák az egészségügyi és biztonsági előírásokat figyelmen kívül hagyó illegális beavatási szertartások.

A hivatalos adatok szerint 2005 és 2015 között több mint 500-an haltak meg a rítusok következményeitől, és 300-an vesztették el a nemi szervüket.