Szakmai okokból változott a volt MTI-vezér szerződése

-

Belénessy Csaba cége öt tévéjátékra szerződött az MTVA-val, kettő - szakmai okokból - nem készült el, mást vetítenek helyette.


A Népszabadság márciusban számolt be először arról, hogy külső beszállítóként tért vissza az állami médiához Belénessy Csaba: cége, a Crossborder Film Kft. tavaly 45,7 millió forintos műsorgyártási szerződést kötött az MTVA-val Az ördög, az Örkény-mű alapján készült A Szkalla lányok, a Földindulás, a Molto Pavone és a Droszt című tévéjátékok elkészítésére. Amikor a lap megkérdezte az MTVA-tól, hogy a Crossborder elkészítette-e a filmeket, és ha igen, mikor és melyik csatornán lesznek láthatók, azt a választ kapta, hogy „a Crossborder Kft. a szerződéses kötelezettségeit teljesítette, azonban a műveket még nem szerkesztettük adásba”.


Gáspár Anna, az előadás produkciós menedzsereként és Örkény István művének jogi örököse képviselőjeként azonban a napokban azt közölte a lappal, valóban tárgyalt a tévéjáték elkészítéséről Belénessy Csabával és cégével, ám a szerződés meghiúsult, mégpedig szakmai okokból.

A Népszabadság ezek után újból az MTVA-hoz fordult, hogy a Crossborder Film Kft. valóban elkészítette-e A Szkalla lányok című tévéjátékot, és ha igen, akkor erről miért nem tudnak Örkény István művének jogi örökösei. Azt a választ kapták, hogy kérdéseiket közérdekűadat-igénylésnek tekintik, aminek a törvényes határidőben eleget tesznek.

Belénessy Csaba, a Crossborder Film Kft. tulajdonosa azt mondta, az öt tévéjátékból kettő, Az ördög és A Szkalla lányok különböző okokból nem jött létre, ezért módosították a szerződést az MTVA-val, a meghiúsult produkciók helyett A farkasasszony és a Játszótárs című tévéfilmet szállították le, így teljesítették szerződéses kötelezettségüket.