Szakértők szerint a terroristák drónokkal támadhatnak

Fotó: MTI / Ruzsa István

-

Egy brit jelentés szorgalmazza, hogy bejelentési kötelezettség legyen szükséges a drónokhoz. Valamint, hogy védekezésként használjanak lézeres és rádiós zavaró-berendezéseket.


A bármelyik boltban beszerezhető drónokat a terroristák felhasználhatják atomerőművek, különböző nemzetközi fórumok, mint a G7 vagy a miniszterelnök autója elleni támadásban, hívja fel rá a figyelmet egy nemrégiben kikerült jelentés.


Az Oxford Research Group több mint 200 drónt vizsgált meg, és arra jutottak, hogy úgy fogják azokat használni, mint „ egy egyszerű, megfizethető és hatékony légi robbanóeszköz”. A csoport szerint ezért a rendőrségnek, a hadseregnek, a kormányzatnak és a biztonsági szolgálatoknak olyan ellenintézkedéseket kell tennie, amelyekkel csökkentik annak a kockázatát, hogy a kereskedelemeben is kapható drónokat ilyen támadásokhoz használják fel.

A jelentésben arról is írtak, hogy az Iszlám Állam állítólag már tervez olyan nagy embertömeg elleni támadásokat, amelyhez egyszerre több, egymással összehangolt drónt vetnének be.

A csoport ezért azt javasolja, hogy a drónok vásárlásához engedélyt kelljen kérni, valamint a lehetséges célpontoknál lézeres és rádiós zavaró-berendezéseket használjanak, és arról is rendelkezzenek a hatóságok, hogy mikor lehet egy drónt lelőni.