Szakértők felmentik a rendőrt, aki lelőtt egy 12 éves gyereket

-

Egy fehér rendőr tavaly novemberben lőtt agyon egy játékfegyverrel hadonászó 12 éves fekete kisfiút az amerikai Clevelandben. A rendőrt gyilkossággal gyanúsították, de most, a vádemelésről szóló döntés előtt két szakértő is arra jutott, hogy „ésszerűen” cselekedett.


Térfigyelő kamerák rögzítették, amint Tamir Rice fegyverrel – később kiderült nem igazival – megy az utcán, amikor lelövik a rendőrök. A fiú a kórházban halt bele a sérüléseibe.

A rendőrök szerint a fegyver igazinak látszott, és a gyereket többször is felszólították, hogy tegye fel a kezét. Ez a videofelvételen nem látszik, csak hogy Rice egyszer csak összeesik, majd a mellé érkező autóból kiszállnak a rendőrök.Júniusban már született egy bírósági döntés, amely szerint a fehér rendőrt gyilkossággal gyanúsítják. Most azonban két külső szakértő is azt állapította meg, hogy a rendőrök észszerűen jártak el.

Egyikük, egy volt FBI-ügynök, jelentésében ezt azzal indokolta, hogy a rendőr, akinek a másodperc töredéke alatt kellett döntenie, nem tudhatta, hogy a fegyver nem igazi, és nem is volt ideje megfigyelni azt. A másik szakértő szerint is okkal tűnt úgy, hogy a 12 éves fiú halálos fenyegetést jelent másokra.

Az ügyészség egyelőre nem döntött a vádemelésről.