Szakadárokat segítő csecsenek estek el Kelet-Ukrajnában

Fotó: AFP / ANATOLII STEPANOV / AFP / ANATOLII STEPANOV

-

A kelet-ukrajnai harcokban elesett, több tucat csecsen fegyveres holttestét szállították az elmúlt napban Csecsenföldre, hogy ott temessék el őket – jelentették pénteken egybehangzóan csecsenföldi és ukrajnai hírforrások.


Az UNIAN hírügynökség csecsenföldi lakosokra hivatkozva közölte, hogy 35-45 holttestet szállítottak Csecsenföldre, de erről a grozniji hivatalos szervek mélyen hallgatnak. Az áldozatok a Donyec-medencében harcoltak a szakadárok oldalán, többségük Gudermesz, Salinszk és Urusz-Martak környékéről valók. Hasonló értesüléseket szerzett a Kavkaz Center nevű honlap, a csecsen lázadók szócsöve, amely szerint 43 elesett csecsent temettek el a kaukázusi köztársaságban, és 32-nek a sorsa ismeretlen. Mindnyájan a Moszkva-barát csecsenföldi elnökhöz, Ramzan Kadirovhoz hű fegyveresek. A Kavkaz Center képeket is közölt róluk. A csecsen hírportál úgy tudja, hogy a donyecki és luhanszki harcokban Kadirov 400-500 fegyverese vesz részt, „orosz bűnbandákban” harcolva.


Már egy ideje sejteni lehetett a csecsen részvételt

Az elmúlt napokban többször lábra kapott az a hír, hogy csecsen zsoldosok harcolnak a kelet-ukrajnai szakadárok oldalán a Vosztok (Kelet) és a Zapad (Nyugat) osztagokban, de a csecsen elnök ezt a minap határozottan cáfolta. A CNN amerikai hírtelevízió egyik felvételén ugyanakkor ők maguk ismerik el, hogy Kadirovhoz hű fegyveresek. John Kerry amerikai külügyminiszter csütörtökön beszélt telefonon orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, és aggodalmának adott hangot emiatt. A Financial Times című londoni napilap interjút közölt Andrij Parubijjal, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkárával, aki ugyancsak azzal vádolta Moszkvát, hogy Kadirov harcosait küldi Kelet-Ukrajnában, hogy állandó válságövezetté tegye a térséget. Parubij szerint az ukrán hatóságoknak fénykép- és videofelvételei vannak, amelyek ezt bizonyítják. Moszkva támogatása nélkül szerinte a csecsen zsoldosok nem tudtak volna beszivárogni Ukrajna területére és ott harcolni. Az ukrán hírszerzés olyan információk birtokában jutott, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök környezetében ellenezték a nyílt beavatkozást Kelet-Ukrajnában, tartva az újabb nyugati szankcióktól, ezért úgy döntöttek, hogy felforgató csoportokat küldenek oda – mondta Parubij.

Az ukrán hadsereg folytatja támadását a szakadárok ellen

Az ukrán fegyveres erők addig folytatják hadműveletüket a felkelők ellen Ukrajna keleti részében, amíg helyre nem állítják a békét és a rendet – jelentette ki pénteken Mihajlo Koval ideiglenes védelmi miniszter. A politikus azután nyilatkozott, hogy előző nap meghalt a hadsereg 14 katonája, köztük egy tábornok, amikor a szakadárok lelőtték helikopterüket. Koval hangsúlyozta:
„Az a feladatunk, hogy béke és rend legyen a régióban”.
A miniszter megismételte azokat a vádakat, amelyek szerint Oroszország „különleges műveleteket” folytat Ukrajna keleti részében. Hozzátette: az ukrán erők addig folytatják műveleteiket a határ térségében, amíg vissza nem tér az élet a normális kerékvágásba, amíg béke nem lesz ott.