Szabálytalanságokat talált az ÁSZ az orvosi kamara gazdálkodásában

-

A 2010–12 közti működést vizsgálták, több problémát is találtak.


A kamara a vizsgált két évben 47 millió forint állami támogatást kapott, ezért a szervezet teljes gazdálkodását ellenőrizhette az Állami Számvevőszék (ÁSZ).


Nem volt megfelelő a belső szabályozási rendszer, a 2011-es beszámoló ugyan elkészült, de azt nem terjesztették az országos küldöttgyűlés elé – állapította meg az ÁSZ. A közérdekű adatok közzétételére vonatkozó szabályokat sem tartotta be teljesen a kamara. Voltak olyan személyes adatok, amelyet az érintettek hozzájárulása nélkül továbbítottak a kamara belső szervezetrendszerén kívülre.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) a támogatásokkal határidőn túl számolt el, az elszámolásokat alátámasztó bizonylatok hiteles másolatai is hiányoztak. A MOK az egyik gazdasági társaságnak adott tagi kölcsönt, de arról nem készült rendes bizonylat, és a visszafizetés feltételeit sem papírozták le.

A szabálytalanságok miatt az ÁSZ több javaslatot is megfogalmazott, az országos kamarának és területi szerveinek is intézkedési tervet kell készíteniük ennek alapján.

A kamarai tagság minden orvosnak kötelező 2011 óta.