Szabálytalanságok közepette, gépfegyverek árnyékában zajlik a szavazás

Fotó: AFP / Alexander KHUDOTEPLY / AFP / Alexander KHUDOTEPLY

-

Hatalmas sorok kígyóznak a szavazókörök előtt, hogy a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyékben a lakosság döntsön a területek autonómiájáról. Helyenként gépfegyveres szakadárok jelenléte mellett lehet letenni a voksot, és van olyan település is, ahol a szavazóhelyiség az utcára költözött.


Helyszíni beszámolók szerint automata gépkarabélyokkal felfegyverzett szakadárok őrzik a választási bizottság épületét a megyeszékhelyeken, Donyeckben és Luhanszkban. A Donyeck megye déli részén lévő Mariupolban, ahol pénteken halálos áldozatokat is követelő harcok robbantak ki a biztonsági erők és szakadár fegyveresek között, a szemtanúk beszámolója szerint nem a választói névjegyzék alapján, hanem személyigazolvánnyal szavaznak. Az Azovi-tengerparti városban a nyílt utcán nyitottak egy szavazókört, Moszkvában pedig azoknak a donyeckieknek és luhanszkiaknak állítottak fel szavazóhelyiségeket, akik ott dolgoznak. Helyi jelentések szerint Donyeckben főként idősek vesznek részt a referendumon. A Donyeck megyei szavazóköröknél röplapok jelentek meg, amelyek a szeparatisták „népköztársaságát” „Donyecki Bűnöző Köztársaságnak” nevezik. A szöveg szerint a „Donyecki Bűnöző Köztársaság terroristáinak” köszönhető, hogy a betétesek nem férnek hozzá pénzükhöz a PrivatBank pénzintézetnél, a nyugdíjasok nem kapják meg nyugdíjukat, a közalkalmazottak pedig fizetésüket. Szavazni este nyolcig lehet, az eredmény pedig már tegnap megvolt. Részleteket itt talál!
Donyeck megyében egyébként a „Donyecki Népköztársaság” függetlenné válása mellett még három kérdésben kérik ki a helybeliek véleményét: Ukrajna egységéről, Donyeck, Luhanszk és Dnyipropetrovszk megye egy régióban való egyesüléséről, továbbá egy brit üzletember kezdeményezésére a régió Nagy-Britanniához csatlakozásáról is dönthetnek az ukránok. Az ukrán törvények értelmében egyik népszavazásnak sincs jogi ereje.Az éjjel a Donyeck megye északi részén lévő Szlovjanszkban szakadárok megrohamozták a helyi tévétornyot, amelyet az ukrán fegyveres erők tagjai védenek. A tűzharcban egy, más források szerint két katona sérült meg. Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál szerint Donyeckben szakadárok betörtek a Donyec-medence Felszabadulásának Emlékmúzeumába, ahonnan a kiállított tárgyak közül második világháborús fegyvereket zsákmányoltak.


Amerikai zsoldosok is harcolnak?

Közben a Bild am Sonntag arról ír,hogy több száz amerikai zsoldos harcol Kelet-Ukrajnában a kijevi kormány oldalán . A német lap hírszerzési értesülésekre hivatkozva azt állítja, hogy a berlini kancellári hivatalban április 29-én tartott értekezleten a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) képviselői egyebek között arról tájékoztatták a kormányt, hogy az Academi – korábbi nevén Blackwater – amerikai biztonsági cég 400 zsoldosa tevékenykedik Ukrajna keleti részén a hadsereggel és a rendőrséggel együttműködve. A világ legerősebb magánhadseregét fenntartó társaság fegyveresei az oroszbarát szakadárok megtörését célzó gerillaakciókat szerveznek és hajtanak végre Szlavjanszk térségében. Az Academi ukrajnai tevékenységéről először a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség számolt be néhány hete, jelentése szerint a zsoldosok az ukrán rendőrség Szokol nevű különleges egységek egyenruháját viselik, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pedig azt mondta, hogy az Academihez tartozó Greystone 150 fegyverese harcol az ukrán hadsereg oldalán. Az Egyesült Államok kijevi nagykövete, Geoffrey Pyatt badarságnak nevezte ezeket az állításokat, az Academi pedig egy március 17-én kiadott sajtóközleményben tagadta és orosz propagandának minősítette a társaság ukrajnai szerepvállalásáról szóló híreket. Ugyanakkor a BND-nek éppen az amerikai partnerszolgálatok erősítették meg, hogy a magánhadsereg fegyveresei fedett műveleteket hajtanak végre Ukrajnában. Az azonban nem ismert, hogy az Academi kitől kapta a megbízást – írta a Bild am Sonntag.

Az elszakadásról szavaz Kelet-Ukrajna

- UKRAINE-RUSSIA-CRISIS-POLITICS-REFERENDUM - UKRAINE-RUSSIA-CRISIS-POLITICS-REFERENDUM - - - Ukrán válság - Kelet-Ukrajna Ukrán válság - Kelet-Ukrajna -