Szabálysértés miatt indult eljárás a plakátrongálók ellen

Fotó: Adam Szedlak

-

A hat aktivista közül öt tett vallomást, és elismerte a szabálysértést. Valamennyien szabadlábon védekeznek.


A rendőrség szabálysértés miatt indított eljárást hat ember ellen, akik vasárnapra virradó éjjel a bevándorlásról szóló óriásplakátokat rongáltak meg. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a közleményében azt írta: az eljárás alá vont hat ember 0 óra 20 perc körül szándékosan megrongált egy óriásplakátot a Városligetben, a Gundel Károly úton. A feltételezett elkövetőket a rendőrség a közelben előállította és meghallgatta. Öten vallomást tettek és elismerték a szabálysértés elkövetését, egyikük nem tett vallomást.

A XIV. kerületi rendőrkapitányság egy 35 éves hajdúszoboszlói nő, egy 35 éves, egy 31 éves és egy 29 éves budapesti férfi, valamint egy 27 éves érsekcsanádi és egy 24 éves békéscsabai nő ellen folytat tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt eljárást. Valamennyien szabadlábon védekeznek – írta a rendőrség.


Nem csak mondjuk, tényleg #leszaggatjuk! Az éjjel hatan aludtunk a fogdán. Részletek hamarosan.

Posted by Y-GEN on Sunday, June 7, 2015

A 444 birtokába került rendőrségi jelentés szerint az ügyben a BRFK Kiemelt Ügyek Főosztálya járt el. A jelentést tevő rendőr többek között azt írja, azért küldték őket a Városligetbe, hogy őrizzék a plakátot, mivel egy kollégája olvasott erről egy cikket az Indexen.

Az Együtt kedden közölte, hogy mozgalmat szervez a konzultációs óriásplakátok leszaggatására. Az MSZP szombaton közleményben azt írta, „a fröcsögő plakátkampány” üzenetét a polgári ellenállás eszközeivel mindenki úgy semlegesítse, ahogy csak tudja". A DK-nak - hangzott el egy szombati sajtótájékoztatón – nincs ellenére a plakátok megrongálását célzó állampolgári akció.

Németh Szilárd, a Fidesz országgyűlési képviselője vasárnap közölte, hogy pártja feljelentést tesz a bevándorlásról szóló plakátok megrongálása kapcsán bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".

Szigetvári Viktor úgy reagált: az Együtt kiáll a plakátrongálás miatt előállított aktivistái mellett és minden jogi, illetve politikai segítséget megad nekik.