Szabadulhat a magyargyűlölő román futballmecénás, Gigi Becali

Fotó: AFP / DANIEL MIHAILESCU

-

A Steaua korábbi tulajdonosa megvásárolta csapata bajnoki címét, börtönbüntetése kétharmadát mégis elengedik.


A constantai bíróság döntése alapján büntetése harmadának letöltése után szabadul Gigi Becali, a Steaua Bucuresti labdarúgócsapatának volt tulajdonosa és mecénása – írja az NSO.

Gigi Becali 2013. május huszadikán kezdte meg annak a hároméves börtönbüntetésnek a letöltését, amelyet a román védelmi minisztériummal 14 éve lebonyolított telekcsere ügyében kapott, hivatali visszaélésben való bűnrészességért. Összbüntetés kiszabása azért vált szükségessé, mert 2013 júniusának elején Becalit újabb három év letöltendő szabadságvesztésre ítélték az úgynevezett „pénzestáska-ügyben”, amiért 2008-ban úgy próbált bajnoki címet „vásárolni” a második helyen álló Steauának, hogy 1,7 millió eurót ajánlott fel az éllovas csapat ellenfelének.

A román üzletember egy harmadik ügyben 2013 februárjában három év felfüggesztett büntetést is kapott, amiért testőrei bevetésével – autós üldözés és utcai lövöldözés során – maga intézkedett ellopott luxusautója visszaszerzéséről és a tolvajok megleckéztetéséről.


Ki az a Gigi Becali?

Gigi Becali a román lapok szerint juhászként kezdte pályafutását, majd – egyebek közt a védelmi minisztériummal lebonyolított előnyös telekcsere nyomán – ingatlanügyletek révén milliárdos vagyonra tett szert. 2003-ban vette meg a Steauát, és vált a román sporthíradók és kereskedelmi televíziók mindennapos szereplőjévé.

2009-ben Corneliu Vadim Tudor pártelnök társaságában a Nagy Románia Párt listáján jutott be az Európai Parlamentbe. Az idegengyűlölő kijelentések miatt több ízben is megbírságolt üzletember 2012-ben átigazolt a Nemzeti Liberális Párthoz (PNL), amelynek színeiben 2012 decemberében meg is választották a bukaresti parlament képviselőjévé. Miután 2013 februárjában jogerősen elítélték önbíráskodásért, kilépett a PNL-ből, és független képviselőként folytatta tevékenységét a román parlamentben. Börtönbe kerülése után a képviselőház júniusban megfosztotta mandátumától.


Lájkolj minket a Facebookon!