Szabadságra születettek és politikai apátia

-

Gyurcsány, Vona, Szél és a Mometum üzentek az ünneplőknek.


Az ellenzéki politikusok vidéken és Budapesten is megemlékeztek az 1956-os forradalomról.


Gyurcsány: a kormány a szabad Magyarország ellensége

A polgári, európai, szabad Magyarország ellenségének nevezte a magyar kormányt a Demokratikus Koalíció elnöke. A párt hatodik születésnapján tartott ünnepségen Gyurcsány Ferenc azt mondta: nincs lehetőség kompromisszumot kötni a jelenleg hatalmon lévőkkel, le kell győzni őket, és ezt sokkal inkább 2018-ban kell megtenni, mint 2022-ben.

Szerinte Orbán Viktor rendszere "a hazugság maga", mert ahol a miniszterelnök "demokráciát hazudik, ott önkény van, ahol nyugdíjat véd, ott nyugdíjat lop, ahol Európáról beszél, csak a markát tartja". Orbán nem 1956 vagy 1990 örököse, hanem mindezek elárulója – mondta Gyurcsány.


Vona: nem számít, ki a jobb- vagy baloldali

A Jobbik emelkedő pályára állítaná Magyarországot – mondta Vona Gábor a Jobbik október 23-i megemlékezésén. A Jobbik elnöke Vona-tervként hivatkozott erre, és azt mondta, Magyarországot meg kell védeni a migrációtól, a kormányt le kell váltani, tagjait pedig kíméletlenül el kell számoltatni.

Vona szerint hogy a továbbiakban nem számít, hogy ki jobb- és baloldali, az embereknek össze kell fogniuk.


A magyar nemzet szabadságra született – mondta az LMP miniszterelnök-jelöltje Debrecenben, a párt '56-os megemlékezésén.

"Mi csak szabadságban és függetlenségben tudunk kiteljesedni, csak szabadságban és függetlenségben tudjuk az erőinket, a kreativitásunkat kibontakoztatni" – mondta Szél Bernadett.

1956. október 23-án, amikor utcára vonultak elsőként a diákok, "átszakadt a gát, mindenki úgy érezte: itt az idő most, vagy soha" – mondta Szél, aki szerint ez az eltökéltség jellemzi a magyar nemzetet, és ez adott erőt 33 éven keresztül, hogy "elhiggyük és tudjuk: lesz még függetlenségünk, lesz még szabadságunk".

"Ne engedjük, hogy azok a politikai szereplők, akik csúfot űznek és meggyalázzák 1956 közös nemzeti emlékét, a politikai életünk részei lehessenek" – mondta Szél. "Azt se engedjük, hogy azok uralkodjanak rajtunk, akik gátlástalanok, és gátlástalan, erkölcstelen mohóságukban kifosszák ezt a nemzetet".

Szél szerinit a szabadságért folytatott harc soha nem ér véget, "de most a remény itt van". "A remény itt van arra, hogy új politika kezdődjön az országban, ezt a reményt mi jelentjük Magyarország számára, és készek vagyunk, hogy 2018-tól ez a remény valósággá váljon a magyar nemzet számára."


Momentum: az apátia ellen

A korrupció, a politikai elnyomás és a politikai apátia elleni fellépésre szólították fel a választókat a Momentum Mozgalom szónokai. Fekete-Győr András, a mozgalom elnöke azt mondta, hogy miközben 1956-ban tankok ellen kellett harcolni, most sokkal egyszerűbb változást elérni, hiszen elegendő hozzá "egy papíron behúzott iksz".

Soproni Tamás alelnöke szerint 1956-ban "Dávid legyőzte Góliátot", és azt ígérte, hogy a tavaszi országgyűlési választásokon a Momentum lesz Dávid.

Orosz Anna, a szervezet elnökségi tagja szerint ugyan nincs diktatúra, a demokrácia köntösébe bújtatott "rejtőzködő elnyomás" működik.