Szabadságot követeltek a ligetvédők, aztán bezúzták a kerítést

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Két-háromezer ember tüntetett a ligetvédők kiürített tábora előtt a fák védelmében, a kormány ellen. A tüntetés nem ért véget, miután lefújták, száz méter hosszan lebontották a fakarítését.


A mi hőseinkenk nevezte Tamás Gáspár Miklós a ligetért 100 napja harcoló civileket. A filozófus, publicista a rendőrsorfal előtt emelt színpadon szólt a ligetvédőkkel szimpatizáló tüntetőkhöz. Az esti tüntetés kezdetére több ezren gyűltek össze a napközben az építők által visszafoglalt Hungexpo telek előtt. Ez volt az eddigi legnagyobb megmozdulás a ligetért. Tamás Gáspár Miklós szerint


nincs szükség szkinhedkormányra, amely elvette az emberektől a köztársaságot.

A spontán tüntetésen Bródy János három dalt adott elő, köztük egy örökzöldet, a Ne vágj ki minden fát! címűt. Az énekes-dalszerző nem gondolta volna, hogy 40 évvel megkomponálása után ismét ennyire aktuális lehet.


Bródy János: Ne vágj ki minden fát!


Galkó Balázs színész József Attila Levegőt! című versét szavalta, majd a tömeggel együtt mondta el József Attila kétsorosát: Miért legyek tisztességes? Kiterítenek úgyis! / Miért ne legyek tisztességes? Kiterítenek úgy is.

Garay Klára építész Mahatma Gandhi indiai polgárjogi harcos ellenállást idézte fel, aki azt mondta, addig fog csendben ülni, ameddig a jog újra érvényesülni fog Indiában.

Puzsér Róbert, a tüntetés moderátora arra hívta fel a figyelmet, hogy Komáromy Gergely ligetvédő aktivistát és Csillag Ádám újságírót jogtalanul előállították a rendőrségen, és bent tartják őket.


Az eddigi legnagyobb ligetvédés


A tüntetésnek a tömeg betörési kísérlete vetett véget, többen benyomták a bejárati kaput, ahol dulakodás kezdődött a biztonságiakkal, akik rendőri segítséggel szorították vissza a tüntetőket. Ekkor a tüntetés felelős vezetője bejelentette a demonstráció végét, amelyet még csak a ligetért indított harc kezdeteként jellemzett.

A volt ligetbázisban maradt tárgyak kiadása a tüntetés végére sem kezdődött el, jóllehet a biztonságiak vezetője azt ígérte az egyik ligetvédőnek, hármasával be fogják engedni őket, hogy kihozzák dolgaikat.

Több százan nem hagyták el a helyszínt azután sem, hogy a tüntetés szervezője bejelentette a végét. Letépték a nap folyamán felszerelt falapokat és műanyaghálót. A rendőrség ismét nagy erőkkel vonult ki a terület biztosítására.

Később körülbelül 200 fő – nem csak ligetvédő aktivisták, hanem a tüntetésre időközben érkező civilek is – ülősztrájkot kezdtek a sétány teljes szélességében. Azt mondták, addig maradnak, amíg ki nem engedik a még rendőrségen lévő 5-8 társukat.

A rendőrök, akik felvették a tömegoszlatáshoz védőfelszereléseiket, megszüntették a sorfalat a tüntetők előtt, félrehúzódtak az út mentén.Kunhalmi: elutasítjuk!

A tüntetésen több ellenzéki politikus is ott volt, Horváth Csaba (MSZP) fővárosi képviselő, Kunhalmi Ágnes, a fővárosi MSZP elnöke, országgyűlési képviselő, Lendvai Ildikó, korábbi MSZP-elnök, Karácsony Gergely (PM) zugló polgármestere, Szabó Rebeka (PM) zuglói alpolgármester, Szabó Tímea, a PM országgyűlési képviselője.


Ellenzéki politikusok is ott voltak


Kunhalmi Ágnes a VS.hunak azt mondta, az erőszak alkalmazásával új szintre lépett az ügy. Elfogadhatatlannak tartja a fizikai erőszakot akkor is, ha a jogi alap megvan a bontásra. A fizikai erőszakot alkalmazása a demokrácia megcsúfolása. A Városliget beépítését eddig is elutasították, mert a fák elpusztításával elveszik a levegőt a budapestiek elől, kikapcsolják a város egyetlen tüdejét a vérkeringésből. Hozzátette, a városligetet parkjellégében kellene felújítani, de ennek legnagyobb garanciája a kormányváltás és Budapest megnyerése. Ha a civilek addig kitartanak, akkor minden esély megvan, hogy ezt véghezvigyék.