Szabadság téri emlékmű: Steiner még bízik a népszavazásban

Fotó: MTI / Marjai János / MTI / Marjai János

-

Felülvizsgálati kérelmet nyújtott be Steiner Pál, az MSZP volt V. kerületi polgármestere a Szabadság téri emlékműre vonatkozó helyi népszavazás megakadályozása miatt a Fővárosi Törvényszékhez.


Korábban a volt polgármester népszavazást kezdeményezett azért, hogy az önkormányzat képviselő-testülete vonja vissza a tulajdonosi hozzájárulást a Szabadság téri emlékmű felállításához. A kérdést azonban a választási bizottság elutasította, olyan indokokkal, amelyek Steiner szerint „jogilag szinte értelmezhetetlenek, és kezelhetetlenek”. A politikus szerint csak jogi ürüggyel akarták megakadályozni, hogy a belvárosiak dönthessenek a kérdésről. Steiner felülvizsgálati kérelmet nyújtott be és abban bízik, „a törvényszék igazságot szolgálat”. Azt is reméli, ha engedélyezik a népszavazás kiírását, összegyűlik a kellő számú aláírás. A törvényszéki határozatot legkésőbb 35 nap múlva kell meghozni.


Nem helyi kompentencia

A helyi választási bizottság elutasító határozatában azzal érvelt: az emlékmű felállítása nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé lett nyilvánítva, a részleteket kormányrendeletben szabályozták. Steiner a képviselő-testületi döntés visszavonását akarta elérni, ha sikeres a népszavazás, nem lehet betartani a kormányrendeletet. A helyi választási bizottság szerint ezért ebben az ügyben nem lehet helyi népszavazást tartani. A bizottság szerint az Alaptörvény alapján sem lehet ebben a kérdésben helyi népszavazást tartani, azt ugyanis csak a helyi önkormányzat feladat és hatáskörébe tartozó ügyekről lehet kezdeményezni.