Szabadon letöltheti Angliát

-

Három merevlemezre ráfér, és marad még hely pár filmnek is.


Annyira sokan kérlelték a brit Környezetvédelmi Ügynökséget és a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra az országról készült háromdimenziós pontfelhőt, hogy kötélnek álltak. Ez tulajdonképpen egy bődületes méretű, úgynevezett LIDAR-felvételekből álló domborzati térkép, amelyet immár bárki letölthet, ha van szabad 11 terabájtja – írja a Gizmodo. Az adatokat már szeptember közepén kiadták, de eddig mindenki elsiklott felette. Ha a Prostethic Knowledge blog fel nem fedezi, letölthető ország nélkül maradunk.


64 letapogató lézerrel felszerelt LIDAR egy autó tetején


Mi az a LIDAR?

A LIDAR az a lézerszkennelési eljárás, amelyet például a Google önmagukat vezető autói is használtak a forgalom figyelésére. Ott a kocsi tetejére szerelt lézerrel tapogatják le az utat másodpercenként többezerszer. A britek eljárása annyiban más, hogy egy repülő aljára szerelték a lézeres egységet, és a visszaverődő sugarak alapján gyűjtöttek domborzati információkat.

Az adatok kiadását kísérő blogbejegyzésében a Környezetvédelmi Ügynökség arra hivatkozott, hogy remek, valósághű virtuális világokat lehet építeni videojátékokban. Ezzel a félmondattal ki is kacsintanak a Minecraft-játékosokra, akik valóban kérték, hogy a játékbeli Anglia megépítéséhez hadd kapják már meg az adatbázist. Emellett a LIDAR-felvételek segíthetik a várostervezőket, a régészeket – a föld alatt lapuló, szabd szemmel nem is látható építményeket lehet felfedezni így vagy az erdészeket.

Arra pedig egy-két év múlva fogunk csak rájönni, hogy hány olyan terület volt még, amely profitált a sok és ingyenes geoadatból. Az ügynökség javára írható, hogy eddig is szolgáltattak adatokat, most csak a nagyságrendet növelték. Az ország hetvenkét százalékát tartalmazó adatbázist 25 centis, 50 centis, illetve egy- és kétméteres felbontásban lehet letölteni.


LIDAR-adatokból készült a Radiohead klipje, de az adatokat eltorzították


Mennyibe kerül eltárolni Angliát?

Gyors kereséssel már hatvanezer forintért találtunk öt terabájtos kapacitású merevlemezt. Ebből három kell, hogy fel tudjuk rá másolni Angliát, ami összesen 150 ezer forint. Cserébe viszont marad egy csomó hely, hogy operációs rendszert, a LIDAR-adatok feldolgozását lehetővé tevő programokat és Minecraftot rakjunk a gépre. Még pár lemeznyi mp3-nak is marad hely.

Az adatbázissal az otthoni felhasználók nagyjából semmit nem tudnak kezdeni. Akiben viszont van affinitás – és iszonyatos mennyiségű türelem – a nagy földrajzi adatcsomagokkal való munkára, az egy ingyenes geoinformatikai program beszerzése után a Gizmodo által felfedezett The Dirt Doctors blogon elvégezhet egy térképészeti gyorstalpalót.