Szabadlábon van Tóásó Előd

Fotó: MTI/EPA/Martin Alipaz / MTI/EPA/Martin Alipaz

-

HÁTTÉR

Kiengedték bolíviai börtönéből Tóásó Elődöt, a latin-amerikai országban zajló, úgynevezett terroristaper magyar állampolgársággal is rendelkező vádlottját és egyik társát, a bolíviai–horvát kettős állampolgár Mario Tadicot – jelentette szombat este az EFE hírügynökség az „ügyet jól ismerő forrásokra” hivatkozva.


Tóásó és Tadic már szerda este elhagyta a La Paz-i büntetőintézményt, de az információ csak szombaton vált ismertté – írta a spanyol hírügynökség a per más vádlottjainak egyik ügyvédjére hivatkozva, aki nem akarta megnevezni magát. Mint ahogy azt a VS.hu is megírta, mindkét férfit fegyveres felkelésben való bűnrészességért – vádalku nyomán – öt év tíz hónap szabadságvesztésre ítélték. Ez az idő letelt, így nem kell tovább börtönben lenniük – emlékeztetett a hírügynökség.
A bolíviai terroristaügy 2009 áprilisában pattant ki, miután kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Morales elnök meggyilkolására készült, és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai–magyar–horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, a román–magyar kettős állampolgár Tóásó Elődöt és a bolíviai–horvát Mario Tadicot, akik az ügy további 37 vádlottjával együtt mindeddig vizsgálati fogságban voltak. A bolíviai kormányzatot számos bírálat érte az eljárás során elkövetett szabálytalanságok miatt.

Tavaly szeptemberben a korábbi bolíviai főügyész – aki Brazíliába szökött – úgy nyilatkozott, Rózsa Floreséket kivégezték, és szerinte nem eredetiek azok a bizonyítékok, amelyek alapján a hatóságok azt állítják, hogy Evo Morales elnök meggyilkolására készült volna a csoport. Elismerte, hogy főügyészként őt is befolyásolták, de mióta elhagyta az országot, úgy érzi, már elmondhatja az igazságot.