Szabadlábon a németországi török író

Fotó: AFP / OZAN KOSE

-

Nem hagyhatja el Madridot és hetente jelentkeznie kell a rendőrségen.


Szabadlábra helyezték Spanyolországban a német állampolgárságú török írót – mondta az ügyvédje. Dogan Akhanli Ankara kérésére vették őrizetbe. Ilias Uyar szerint védencét azzal a feltétellel helyezték szabadlábra, hogy nem hagyhatja el Madridot és minden héten jelentkeznie kell a rendőrségnél.

Sigmar Gabriel német külügyminiszter üdvözölte Akhanli elengedését. "Rettenetes lenne, ha Törökország Európa másik végéből is ki tudná eszközölni, hogy börtönbe kerüljenek olyan emberek, akik szót emelnek Erdogan elnök ellen" – üzente a külügyminiszter.

Gabriel után telefonon beszélt Alfonso Dastis Quecedo spanyol külügyminiszterrel. Azt mondta, hogy Spanyolországnak nem érdemes sietnie az író kiadatásával, és az esetleges eljárásba be kell vonniuk Berlint is. Arra kérte Quecedót, hogy Akhanlinak mielőbb engedélyezzenek német konzuli segítséget.

A török származású, Németországban élő és német állampolgársággal rendelkező írót szombaton vették őrizetbe grenadai házában Törökország kérésére. Akhanlit 2011 októberében távollétében egy török bíróság felmentette a rablógyilkosság vádja alól, de az ítéletet később felfüggesztették. Azzal vádolják, hogy 1989-ben Isztambulban részt vett egy pénzváltó elleni rablógyilkosságban. Egyelőre nem tudni, hogy ezt a vádat melegítették-e fel ellene vagy valami egyébbel vádolják.

Az 1957-ben született török író műveiben többek között az örmények törökországi üldözésével foglalkozott. Németországban nagy felzúdulást okozott az őrizetbe vétele, ami még jobban kiélezheti Törökország és Németország viszonyát.