Szabadabb a tankönyvválasztás?

Fotó: MTI/Oláh Tibor / MTI/Oláh Tibor

-

Van egy fővárosi tankerületi igazgató, aki bizonyos feltételek esetén engedélyezi, hogy ne a szűkített listáról válasszon tankönyvet az iskola.


Az Indexnek a tankerületi igazgató azt mondta, nem ő engedi meg a szabad választást az iskoláknak a hivatalos tankönyvjegyzékről, hanem a jogszabályok. Ha az iskola olyan könyvet talál, ami a tantervének megfelel és nem drágább az állam által javasolt könyveknél, ő hozzájárul azok megrendeléséhez.

Az új kerettanterv szerint tanulóknak nehéz lesz ilyen könyveket találni, a hetedikesek azonban szerinte tanulhatnak a régi tankönyvcsaládból is, ha belefér a fejkvótába. Azt az Indexnek nem tudta megmondani, hogy az informatikai rendszer engedélyezi-e az ilyen rendelések feladását.


Az iskoláknak április végéig kell tankönyveket rendelniük. Nemrég kaptak egy szűkített listát az államtitkárságtól, amelyen zömmel az állami kiadók könyveiből lehet választani. Emiatt és egyes kísérleti tankönyvek színvonala miatt erős a szakmai tiltakozás. Több panasz érkezett az oktatási jogok biztosához is, például arról, hogy a diszlexiás gyerekek számára készült tankönyvek nincsenek rajta a listán. A Mozaik kiadó a több milliárdos kára miatt perel, Strasbourgig is elmehet.