Szabad ember a hét zsidó gyereket megölő jordán katona

Fotó: MTI/EPA / Abed al-Haslamun

-

Kiszabadult a börtönből vasárnap az a jordániai katona, aki 1997-ben hét izraeli iskolást ölt meg.


Ahmad Dakamszeh 1997 márciusában nyitott tüzet automata fegyveréből az izraeli–jordániai határhoz látogató iskolások csoportjára. Heten közülük meghaltak, öten megsebesültek, köztük a csoportot kísérő tanár is.

„A hatóságok hajnali 1 óra körül szabadon engedték Ahmad Dakamszeht, mert letöltötte büntetését. Így ő már szabad ember” – tudatta a gyilkos egyik unokatestvére.

Dakamszeht akár halálra is ítélhette volna a bíróság, de úgy ítélték meg, hogy mentálisan instabil, ezért életfogytiglani börtönbüntetést kapott, ami Jordániában 20 évet jelent.

A támadás után 1997-ben maga a jordániai uralkodó, Husszein király látogatott el Izraelbe, hogy részvétét és együttérzését fejezze ki az áldozatok családjainak.

Az 1994-es jordániai–izraeli békekötést ellenző ellenzéki iszlamisták és nacionalisták viszont hősként tekintettek a gyerekgyilkosra. Több jordániai honatya lobbizott azért, hogy Dakamszeh előbb szabadulhasson. Jordániában sokan mind a mai napig a palesztinokat szülőföldjükről elüldöző megszálló hatalomnak tekintik Izraelt, és az ország lakosságának jelentős része maga is palesztin származású.