Szabad-e plakátolni villanyoszlopon? – az Ab fog dönteni

Fotó: MTI/Németh György / MTI/Németh György

-

Másodszor is engedélyezte a Kúria, hogy választási plakátok kerüljenek a villanyoszlopokra. Ezzel ismét felülírta saját korábbi döntését, amellyel azoknak adott igazat, akik szerint az oszlopra kitett plakátok szabálytalanok. A pártok különbözőképpen reagáltak a döntésre.


Március 5-én érkezett panasz egy budapesti villanyoszlopra kitett plakát miatt, ez az ügy került a Kúria elé. Akkor először az egyéni választókerületi választási bizottság, aztán a Nemzeti Választási Bizottság és végül a Kúria is úgy döntött, hogy tekintettel a közlekedésről szóló törvényre – amely tiltja hogy reklámcélú plakát villanyoszlopra kerüljön – és egy kormányrendeletre – ami a reklámcélú plakátok között a választási plakátokat is felsorolja – eltiltja a plakátolástól a bepanaszoltat. Ezt a döntését bírálta felül először most hétfőn, aztán szerdán a Kúria – a határozat le is szögezi, hogy a bíróság korábban nem értékelt jogi érvek ismeretében a hétfői döntést osztja. Ezek lényege, hogy választási plakát elhelyezésére kizárólag a választási eljárásról szóló törvény az irányadó, az pedig nem tiltja, hogy egy plakát kampányidőszakban villanyoszlopra kerüljön. Egészen pontosan:

„A választási plakát elhelyezésére vonatkozó szabályokat a Ve. 144.§-a tartalmazza. A 144.§ (3) bekezdése szerint plakát a kampányidőszakban – a (4)-(7) bekezdésben meghatározott kivételekkel – korlátozás nélkül elhelyezhető.”


Fidesz: a Kúria ellentmondó döntései sértik a jogbiztonságot

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a VS.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy a Kúria minden döntését tudomásul veszik, ám nehéz ezt tenni az egymással ellentétes döntésekkel. Azt képviselőként nem tudja és nem is akar arról határozni, hogy melyik a jó változat, de súlyosan sérti a jogbiztonságot és felelőtlenség a Kúriától, hogy egymással ellentétes határozatokat hoz, ugyanolyan tényállás mellett. A Fidesz minden jogszerű kampányeszközzel él. Azt szeretnék ugyanakkor, ha akár a Kúria, akár az Alkotmánybíróság tiszta és egyértelmű helyzetet teremtene.

A Fidesz élt már panasszal a Kúria egyik döntése ellen az Alkotmánybíróságnál. A testület első körben azért nem fogadta be Gulyás Gergely panaszát, mert álláspontja szerint nem alkotmányos alapelv sérült, így nem is járhatott el az adott ügyben. Ezután hozott a korábbi megoldásával ellentétes határozatot a Kúria. Jogegységi eljárást ilyen gyorsan nem lehet lefolytatni, ám elvi határozatot még hozhatnak. A helyzetre lesz valamilyen megoldás, hiszen az Alkotmánybíróságnak három napon belül döntenie kell a panasz befogadásról, illetve további három napja van a panasz elbírálása – így a Fidesz beadványára legkésőbb hétfőn válaszolnia kell. Ugyanakkor a Kúria is hozhat elvi döntést az ügyben.

Az MSZP üdvözli a döntést

Az MSZP a VS.hu-hoz eljuttatott közleményében üdvözölte a Kúria döntését. Álláspontjuk szerint ez is egy lépés a jogállam helyreállításához vezető úton, amire oly nagy szüksége van Magyarországnak. Akkor lesz ismét érdemi, működő demokrácia, ha nem lesz olyan kormánya az országnak, amelyik különféle eszközökkel igyekszik korlátozni az ellenzék lehetőségeit - írták. A Kúria jogállami döntést hozott, az így megnyílt lehetőségekkel az MSZP is élni fog - értékelte a helyzetet az ellenzéki párt.

Az LMP örül az új lehetőségnek

Az LMP minden plusz lehetőségnek örül, így valószínűleg élni fognak ezzel is - közölte a VS.hu-val a párt sajtóosztálya.  

A Jobbik nem reagált

A VS.hu a Jobbik véleményére is kíváncsi lett volna, ám a párt kérdéseinkre csütörtök délutánig nem válaszolt.

A Nemzeti Választási Bizottság a plakátolásról

A Kúria döntése nem jelenti azt, a villanyoszlopokra kitett választási plakátok tilalmát rögzítő törvény és kormányrendelet nem él, és azt sem, hogy jogszerű a plakátok kihelyezése – mondta Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke a testület mai ülésének szünetében. A Kúria határozata arról szól – magyarázta az elnök –, hogy a választási bizottságoknak nincs hatásköre a kérdés elbírálásában. Mint mondta, napokon belül alkotmánybírósági döntés is várható az ügyben – erősítette meg azt, amiről a VS.hu-nak a fideszes Gulyás Gergely is beszélt.