Svédország megtelt: más országokba helyezik a migránsok egy részét

-

A svédországi bevándorlók egy részét más EU-országokba helyezik – jelentette be hétfőn Dimitrisz Avramopoulosz migrációért felelős európai biztos.


Svédország egyike azoknak az uniós tagországoknak, amelyek idén a legtöbb menekültet fogadták be. Kis ország, amely jelentős erőfeszítést tett a lakosságához viszonyítva” – mondta a görög uniós biztos stockholmi sajtótájékoztatóján.


Morgan Johannson svéd bevándorlási miniszter közölte: az ország az év eleje óta közel 150 ezer migránst fogadott, és ez a lélekszámot tekintve olyan, mintha Németországba 1,2 millió bevándorló érkezett volna. Több uniós tagállam – közöttük Magyarország, Lengyelország és Szlovákia – ellenzése ellenére az EU az ősszel tervet fogadott el 160 ezer menekült szétosztásáról, így kívánva segíteni a legtöbb menekültet befogadó Görögországnak, Olaszországnak és Németországnak.

A svéd kormány az elmúlt hetekben azonban bejelentette, hogy legalább december 11-ig megerősíti a határellenőrzést, és szigorítja a befogadás szabályait. A kormány a döntést azzal indokolta, hogy nincs hol elhelyeznie a további migránsokat, felhalmozódtak a menedékkérők aktái, és túlterheltek a szociális ellátószervezetek.