Svájc örül, hogy a bankok már nem fizetnek kamatot

-

A svájci nemzeti bank (SNB) elégedett a negatív kamatoknak a frank iránti keresletet csökkentő hatásával, bár a svájci deviza továbbra is felülértékelt az euróval szemben – jelentette ki Fritz Zurbrügg, a jegybank kormányzótanácsának tagja.


A svájci jegybank irányadó kamatlába mínusz 0,25 százalék és mínusz 1,25 százalék közötti sávban ingadozhat, a látra szóló betétek kamata pedig mínusz 0,75 százalékon áll.

A Berner Zeitung című napilapnak adott, hétfőn megjelent nyilatkozatban Fritz Zurbrügg jelezte, hogy a negatív kamatok mindaddig érvényben maradnak, amíg szükség van rájuk. (Arról, hogy valójában mit jelent a negatív kamat, kinek jó, és miért alakult ki, itt olvashat bővebben.) Az esetleges változás több tényezőtől függ, ideértve az amerikai és az európai gazdaság fejleményeit csakúgy, mint a görög adósságválság kimenetelét.

A svájci nemzeti bank január 15-én váratlanul törölte el a svájci franknak az euróval szembeni 1,20-as árfolyamküszöbét, mondván, hogy fenntarthatatlan küzdeni ezen a szinten a menedékdevizának tekintett svájci fizetőeszköz túlértékelődése ellen. Ezt követően a frank robbanásszerűen erősödött az euróval és más devizákkal szemben is.

Fritz Zurbrügg megismételte, hogy a frank továbbra is túlértékelt, de a svájci jegybank várakozásai szerint idővel gyengülni fog az euróhoz képest. Hozzátette, hogy az SNB szoros figyelemmel követi a frank árfolyamának alakulását több más devizával szemben is.

„A frank árfolyama különböző külső tényezőktől függ, például attól, hogy mi történik az euróövezetben vagy Görögországban, emellett a geopolitikai kockázatok és a nagyobb országok monetáris eseményei is meghatározóak” – mondta Zurbrügg.

Az erősebb frank megdrágítja a svájci exportot a kulcsfontosságú euróövezeti piacon, az első negyedévi adatok már egyértelműen mutatják is a lassulást. Az SNB 2 százalékról 1 százalékra mérsékelte a svájci gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését a csökkenő export lassító hatása miatt. Az erősebb frank olcsóbbá teszi az importot, ami viszont negatív tartományba taszította a fogyasztói árindexet az utóbbi hónapokban.

A svájci statisztikai hivatal hétfőn közzétett adatai szerint márciusban reálértéken 2,8 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos hónapjához képest, míg havi alapon, szezonális kiigazítással, 0,7 százalékkal emelkedett.