Svájc is lefoglalná a menekültek értéktárgyait

Fotó: ANADOLU AGENCY / Ales Beno

-

A svájci hatóságok szerint a menekülteknek maguknak is hozzá kell járulniuk menedékkérelmük elbírálásának anyagi költségeihez.


Dániában máris nagy vitát kavart a felvetés, hogy a hatóságok értéktárgyakat foglaljanak le a menekültektől, hogy így finanszírozzák dániai ellátásukat. Most Svájc is úgy döntött, hogy a menekülteknek be kell szolgáltatniuk az ezer svájci franknál (kb. 300 ezer forintnál) értékesebb vagyontárgyaikat.

Az SRF televízió be is mutatta azt a számlát, amelyet az egyik szíriai menekült kapott a svájci hatóságoktól, miután átadta családja készpénzének csaknem a felét. Az új kötelezettségről szórólap is tájékoztatja a Svájcba érkező menedékkérőket.

A svájci hatóságok azzal indokolják az intézkedést, hogy a svájci törvények kimondják: a menekülteknek lehetőségük szerint hozzá kell járulniuk menedékkérelmük elbírálásának költségeihez. Ha valaki hét hónapon belül önként távozik az országból, visszakaphatja a pénzét. Ellenkező esetben az összeget a menekültügyi költségek fedezésére fordítják.

Azoknak a menekülteknek, akik menedékjogot és munkavállalási engedélyt kapnak, legfeljebb tíz éven át be kell fizetniük jövedelmük 10 százalékát, hogy törlesszék azt a 15 ezer svájci frankot, amibe az ügyük került a svájci államnak.

Dániában a jobbközép kormány decemberben ismertette javaslatát, amely lehetővé tenné a bevándorlásügyi hatóságoknak, hogy 10 ezer koronánál (körülbelül 424 ezer forint) nagyobb értékű ékszereket és egyéb személyes értéktárgyakat kobozzanak el a menekültektől, hogy ezzel fizessék meg ellátásuk költségeit. Inger Støjberg integrációs miniszter javaslata mind belföldön, mind külföldön heves bírálatokat váltott ki, néhányan a második világháború alatt a zsidók értékeit elkobzó náci Németországhoz hasonlították Koppenhágát.

A jelenlegi dán menekültügyi szabályokból következik, hogy azok a menedékkérők, akik saját maguk ellátásához elegendő javakkal rendelkeznek, nem számíthatnak a bevándorlásügyi hatóságok támogatására. A menedékkérőknek egyúttal kötelességük tájékoztatni a hatóságokat arról, milyen javakkal rendelkeznek. A dán kormány által decemberben beterjesztett javaslat újdonsága, hogy felhatalmazza a hatóságokat a menedékkérők ruháinak és csomagjainak átkutatására.