Svájc: a muszlim lányoknak együtt kell úszniuk a fiúkkal

Fotó: AFP / FETHI BELAID

-

A bíróság szerint az iskolai órák alatt nem kell tekintettel lenni a muzulmán szokásokra.


Svájcban kötelezővé tették az iskolákban, hogy a muszlim lányoknak a fiú társaikkal együtt kell úszniuk az úszóoktatás alatt írja a BBC.

Svájc pert nyert az Európai Emberi Jogi Bíróságon (EJEB), miszerint a muszlim szülők kötelezhetőek arra, hogy a gyermekeik vegyenek részt a koedukált úszásoktatáson.

A bíróság kimondta, hogy lehet érvényesíteni a teljes iskolai tantervet, hogy a gyerekek sikeresen integrálódjanak a társadalomba. Az EJEB elismerte, hogy a vallásszabadságot érinti az ítélet, de az nem korlátozza a szabad vallásgyakorlást.


Szülői kötelesség kontra vallásgyakorlás

Az ügyet svájci, illetve török ​​származású szülök indították el, akik nem voltak hajlandóak elküldeni a tizenéves lányukat a kötelező koedukált úszóórákra. Az oktatási hivatal azonban azt mondta, hogy a mentességek csak azok a lányok kaphatják meg, akik elérték a pubertás kort.

2010-ben egy hosszan tartó vita után a szülőket közel 1300 eurós pénzbüntetéssel akarták sújtani, mert azok nem tejesítik a szülői kötelességüket. A szülők azzal érveltek, hogy a hivatal megsérti az európai emberi jogi egyezményt, amely magában foglalja a szabad gondolat, a lelkiismeret és a szabad vallásgyakorlást.

Az EJEB a nyilatkozatában azt mondja, hogy Svájc szabadon kialakíthatja az oktatási rendszerét saját igényei és hagyományai szerint.