Suttyomban megdolgozták Kiss László önéletrajzát

Fotó: MTI / Kollányi Péter

-

Számtalanszor beleírtak az úszókapitány Wikipedia-oldalába kedden, a nemierőszak-botrány kirobbanása után. Az úszók elnöke szerint sok éve ott állt az információ.


Kiss László úszókapitány ügyének egyik különös mozzanata, hogy a sportágon belül rengetegen tudtak róla, ám a nyilvánosság előtt ismeretlen volt. Így fogalmazott a VS kérdésére több, a sportágban jegyzett szakember, a szövetség szerda reggeli közleménye pedig hivatalosan is leírja: „Akik a magyar sportban, ezen belül a honi úszó életben tevékenykednek, mindannyian hallottak arról, hogy Kiss Lászlóval szemben 55 évvel ezelőtt milyen ítélet született.”

Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke szerda reggel a TV2 Mokka című műsorában kijelentette: ha „a Wikipediára bárki rámegy, benne van, amit nem tegnap írtak, hanem sok évvel ezelőtt, tehát ez [Kiss nemierőszak-ügye] ismert volt.”

Holott a kapitány Wikipedia-oldalára csak kedden írták ki, hogy „1962-ben csoportos nemi erőszak miatt 3 év börtönre ítélték, amit a Nagyfai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben kedvezménnyel töltött le”. A laptörténet alapján az ügy kedd reggeli kirobbanása után elég sűrű napja volt az oldalnak, 19-szer módosították.A szövetségi kapitányról a Privatkopo.hu írta meg, hogy 1961-ben két másik úszóval közösen megerőszakolt egy fiatal lányt, amiért három év börtönre ítélték. Kiss kedden úgy fogalmazott, hogy kapott egy esélyt, és élt is vele: „Soha nem hallgattam el a történteket. Soha nem tudtam és nem is fogok túllépni rajtuk. Viszont az a közeg, amelyben előtte sportoltam és amelybe később edzőként visszatértem, képes volt rá.”