Sűrű programmal tér vissza a szabadságról Orbán

Fotó: Orbán Viktor Facebook / Burger Barna

-

A miniszterelnök kedden részt vesz Szabad György temetésén, még aznap levezeti a kormányülést, a hétvégén Tusnádfürdőn tart előadást. Orbán Viktornak közel két hétig nem volt nyilvános programja, Horvátországban nyaralt.


Közel két hét után újra lesz nyilvános programja Orbán Viktornak. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője lapunkkal hétfőn azt közölte:


a miniszterelnök ma is dolgozik, számos egyeztetést folytat, holnap részt vesz Szabad György, az Országgyűlés korábbi elnökének temetésén, délután a kormányülést vezeti, a hétvégén pedig Tusnádfürdőn tart előadást.

A miniszterelnök utoljára július 3-án, pénteken jelent meg a nyilvánosság előtt. Reggel a Kossuth Rádiónak adott interjúban a bevándorlásról beszélt, még aznap délután Érdre látogatott, ahol azt részletezte, milyen fejlesztéseket hajt végre a kormány a városban.

Július 6-án több fontosabb parlamenti szavazáson sem vett részt. Az Országgyűlés honlapja szerint igazoltan hiányzott azokról a szavazásokról, amelyekkel elfogadták a budapesti olimpia megpályázását, illetve a szerb határra tervezett kerítés felépítését. Az Országgyűlés azóta nem ülésezett, a törvényhozás nyári szünetet tart.

A miniszterelnök távollétére utalt az is, hogy az elmúlt két hétben nem volt kormányülés. Több kormányrendeletet Orbán helyett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes írt alá. A miniszterelnök a szabadságát néhány napra megszakíthatta, július 8-án, 13-án, 15-én, 16-án újra Orbán szignálta a különböző kormányrendeleteket.

A Facebook-oldala július 4-e óta nem frissült, ekkor jelent meg egy videó az érdi látogatásáról. (Update: cikkünk megjelenése után pár perccel a következő, egy mondatból álló bejegyzés került ki a közösségi oldalra: „A nyaralásból visszatértem. Horvátország továbbra is gyönyörű.”)

Bár az elmúlt hetekben többször is rákérdeztünk, a Miniszterelnökség semmilyen részletet nem árult el a kormányfő szabadságáról. Még azt sem erősítették meg, hogy Orbán szabadságon lenne.

Két éve, 2013-ban Orbán négy napot a horvátországi Umagon pihent. Egy évvel korábban Orbán maga beszélt arról, hogy megviselte a kormányzás, ezért hosszabb időre, két hétre megy szabadságra. A hivatala azt közölte, hogy július 30-a és augusztus 18-a között volt szabadságon, Felcsúton és a Balatonon pihent a családjával együtt.

A 2010-es kormányváltás után, 2010 júniusában Orbán Bulgáriában töltött el egy hetet a családjával. A Blikk az utazásról azt írta, hogy az Orbánék a Fidesz kisbuszával mentek a Fekete-tengerhez, mert a családi autóban nem fértek el heten. A kisbuszt Orbán vezette.

A lap kitért arra is, hogy Orbánéknál 20 éve hagyomány, hogy minden évben egyszer egy hétre együtt elmennek nyaralni. A legtöbbször Horvátországban voltak, az Adriai-tengert azért is kedvelik, mert Orbán és felesége, Lévai Anikó itt volt nászúton.