Sürgős az alkotmánymódosítás

Fotó: MTI / Komka Péter

-

Sürgősen módosítani kell az alkotmányt – jelentette ki Dömötör Csaba államtitkár.


A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára sürgetőnek nevezte a vasárnapi kvótareferendum nyomán tervezett alkotmánymódosítást, a brüsszeli döntéshozók ugyanis - mondta - többször egyértelművé tették, "eszük ágában sincs visszavonni" a betelepítési terveket.

Dömötör Csaba szerint a vasárnapi népszavazás alapján az emberek 98 százaléka szerint változtatni kell a brüsszeli bevándorláspolitikán. Ez egy világos üzenet, hogy nem lehet megkerülni a nemzetállamokat a "lopakodó" brüsszeli politikával. Hozzátette: a kormány magára nézve kötelezőnek tartja a vasárnapi népszavazás eredményét, ezért döntött úgy, hogy alkotmánymódosítást fog benyújtani. Ennek előkészítése már zajlik.

Az államtitkár kiemelte: mindenki egy erős Európában érdekelt, amely képes megvédeni közösségeit, kultúráját, értékeit. Ezzel együtt érdek egy erős Európai Unió, de az csak akkor erős, ha képes arra is, hogy visszavonjon egy elhibázott javaslatot, amely ellentétes az itt élők véleményével.

Dömötör arra nem tért ki, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a múlt héten kijelentette: amennyiben néhány kelet-európai állam nem akar részt venni a menekültügyi kérelmek közös elbírálásában, akkor szolidaritásukat a határvédelemben is megmutathatják. A kormány által „kényszerbetelepítésnek” nevezett elosztási mechanizmus - amely a kérelemek elbírálását osztaná a tagállamok között szét – jelen pillanatban csupán egy javaslat az Európai Bizottság részéről, azt eddig sem az Európai Parlament, sem az Európai Tanács nem hagyta jóvá.