Super Mario szomorú – Nintendo-figurák búcsúznak Satoru Iwatától

Fotó: AFP / GABRIEL BOUYS

-

Pikachu sír, Super Mario összetört – a kedvenc Nintendo-karaktereikkel köszönnek el a rajongók a videojáték-konzolt gyártó cég hétvégén elhunyt vezérigazgatójától, Satoru Iwatától.


Július 11-én, 55 éves korában rákban halt meg Satoru Iwata, a Nintendo vezérigazgatója. Iwatát 2002-ben választották meg a japán cég vezetőjévé, ezzel ő lett a multi történetében a negyedik vezérigazgató, és az első, aki nem az alapító Yamauchi családból került ki.


Iwata elődjével, Hiroshi Yamauchival ellentétben nem a szigorú üzletember képét mutatta magáról, hanem közismerten barátságos figura volt, aki még egy multi élén is meg tudta őrizni játékszenvedélyét. Egyszer magáról a következőket mondta: „A névjegykártyámon vállalati elnök vagyok. Fejben játékfejlesztő. De a szívemben csak egy játékos.”


Többek között a Super Smash Bros, a Kirby's Dream Land és a Pokémon első generációs játékainak fejlesztése is az ő nevéhez fűződnek.

Miután megválasztották vezérigazgatóvá, a 2000-es években neki köszönhetően őrizhette meg domináns szerepét a Nintendo a konzolgyártók piacán, ahol olyan versenytársak mellett kellett megmaradni, mint a Microsoft és a Sony.

Iwata vezetése idején a cég legfontosabb innovációinak talán a Nintendo DS és a Wii konzolok számítottak. A Nintendo 2004-ben adta ki első kézi konzolját Nintendo DS néven, amelynek legnagyobb újítása az érintőképernyő volt – ekkor még a szintén érintőképernyős iPhone-ok sehol sem voltak.A kétezres évek másik nagy dobása a Wii volt. A 2006-ban megjelent Wii esetében végre vezeték nélküli távirányítóval lehetett játszani, a Wii Remote-ot kézben tartva a játék képes volt a mozgásunk 3D-s lekövetésére.

A cég bevételei 2009 környékéig nőttek, azonban az azt követő években megtorpant a növekedés, és 2011 után három egymást követő évben is veszteséget termelt a cég. Ismét profittal először a 2014-es évet zárták. A bevételcsökkenés oka részben az volt, hogy a fogyasztók egy része átpártolt a konzoloktól a tabletekhez és az okostelefonokhoz.


Saturo Iwata rajongói most nem győzik megköszönni Iwatának gyerekkoruk legszebb perceit, kedvenc Nintendo-figuráikkal búcsúztatják Twitteren a játékfejlesztőt.