Sumákolnak vagy csak bénák a magyar cégek

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Nem utal stabil gazdasági környezetre a túl sok székhely- és tulajdonosváltás a cégeknél.


Kaotikus a magyarországi cégkultúra: nehéz eldönteni, hogy sumákolás vagy rossz üzleti terv áll inkább a háttérben, de egészségtelenül sok a változás a cégügyekben. Azzal nincs különösebb gond, ha egy társaság új telephelyet hoz létre vagy egy másikat bezár, ám a gyakori tulajdonos- vagy főtevékenység-váltások nem sok jóval kecsegtetnek.

Még nincs is vége az évnek, de 2016-ban a cégek 11 százalékánál történt tulajdonosváltás – mondta Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs igazgatója. A cégek tulajdonosi szerkezetében és egyéb alapparamétereiben szükségszerűek lehetnek változások, természetes az időnkénti székhelyváltás, ügyvezetőcsere vagy esetleges tulajdonosváltás. Különösen igaz lehet ez a fejlődő cégek életében. Az irodák kinövése vagy a belső cégstruktúra növekedése szükségszerűen hozhatja a székhelyváltozásokat és az aláírók számának növekedését – mondta Petrics.

Ugyanakkor jobb nem félvállról venni a kisebb változásokat sem. Egyrészt az operatív munkát könnyíti, ha egy társaság nyilvántartja, hogy partnerei új címen érhetők el, vagy megváltozott a számlaszáma. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy az adatok a partner megbízhatóságáról is árulkodnak. A gyakori székhelyváltások, ügyvezető- és tulajdonoscserék rendszerint nem épp a legstabilabb cégeket jellemzik. A statisztikák azt mutatják, hogy bizonyos típusú cégadatváltozások gyakrabban fordulnak elő a problémás cégeknél.


Egy húsfeldolgozóból ritkán lesz vízvezeték-szerelő cég


Ez persze nem automatikusan jelent sumákolást, a hazai környezetben nem könnyű tisztán látni, hiszen hónapról hónapra cégek tízezreinél változnak még az alapadatok is. A változások egyik legmeghatározóbb típusa a tulajdonosi szerkezetben bekövetkező változás, hiszen ez esetben jó eséllyel alapjaiban változhat a cég jellege. 2016 januárja és szeptembere között több mint 60 ezer cég esetében változott a tulajdonosi szerkezet valamilyen formában, ami nem túl biztató jelenség a hazai cégstruktúra egészének stabilitására nézve.

A szokásos ügymenet mellett nem ritkák az extrém esetek sem, például 300 cég legalább háromszor váltott tulajdonost csak az idén, ezek vélhetően nem szokványos gazdasági tevékenység eredményei – mondta Pertics Richárd. A tulajdonos- vagy székhelyváltozások többnyire még magyarázhatók is lennének életszerű indokokkal, ugyanakkor a fő tevékenységek tömeges cseréje már érdekesebb kérdés. 2016-ban több mint 10 ezer cégnek változott a fő tevékenysége, tehát a teljes profilváltások száma is jelentős.

Ez részben indokolható technikai hatásokkal és tényleges profilváltásokkal, de ez a nagyságrend nem túl kiegyensúlyozott gazdaságról árulkodik. Szintén nem ritka az éven belüli többszöri főtevékenység-váltás. Ez arról árulkodik, hogy az üzleti tervek nem minden cég esetében elég kiforrottak a hosszú távú működéshez, de akár csalárd trükközés is állhat a háttérben. Így lesz a gabonakereskedő cégből hirtelen cukorkereskedő vagy számítógép-alkatrész adásvételében utazó vállalkozás.