Súlyosabb a szárazság Brazíliában, mint eddig hitték

-

A NASA új műholdas adatai szerint a korábban feltételezettnél súlyosabb szárazság sújtja Brazíliát: az elmúlt három év mindegyikében 56 billió liter vizet vesztett az ország délkeleti térsége. Ez több mint amennyivel fel lehetne tölteni a Sierra Nevadában fekvő Tahoe-tavat.


Brazíliában 35 éve nem volt ilyen szárazság: a normális időszakokhoz képest az utóbbi három év során évente 49 billió liter vízzel volt kevesebb az ország nagyobb, de kisebb népsűrűségű északkeleti térségében is - közölték a hétvégén a NASA kutatói.


Augusto Getirana, az amerikai űrkutatási hivatal hidrológusa elmondta, hogy a brazilok tisztában vannak a szárazsággal, hiszen az ország egyes részein megtapasztalhatták a vízelosztást, az áramkimaradásokat, és azt, hogy üresek a víztározók, de ez az első olyan dokumentum, amely pontosan kimutatja, hogy mennyi víz tűnik el a vízbázisból és a tározókból - fűzte hozzá.

”Sokkal nagyobb mennyiség, mint képzeltem. A klímaváltozás miatt ez egyre gyakrabban fog megismétlődni" - jelentette ki a tudós, aki a klímaváltozás és a gravitációs mezőben bekövetkező változások földi vízkészletre gyakorolt hatását vizsgáló NASA-műholdak (GRACE) utóbbi 13 évre visszamenő adatait dolgozta fel a Journal of Hydrometeorology című folyóiratban megjelenő tanulmányában.

Getirana rámutatott, hogy Brazíliában, az Amazonas hazájában nincs abszolút vízhiány, inkább az a probléma, hogy a sűrűbben lakott vidékeken, különösen az ország délkeleti részén a vízellátás nagyban függ a helyi vízbázisok és víztározók vízmennyiségétől, és ha ezek a szárazság miatt leapadnak, nincs utánpótlás. A szárazsággal küzdő területekre persze elméletileg lehetne vizet vezetni más térségekből, ám ez hihetetlenül költséges és bonyolult lenne.

A tudós úgy vélte, az új NASA-adatok figyelmeztetésül szolgálhatnak a politikusok számára, hogy jobban gazdálkodjanak a vízkészletekkel, foglalkozzanak a klímaváltozással és oldják meg a válságot.

Getirana megjegyezte: az adatokból nem lehet következtetni arra, hogy milyen hosszú ideig tarthat a szárazság, az azonban kiderült, hogy az utóbbi hónapokban is csökkent a vízkészletek szintje Brazíliában.