Súlyos zavargások voltak péntek éjjel Hamburgban

Fotó: NurPhoto / Markus Heine

-

A nagy erőkkel felvonuló rendőrség erősítést kért. Helikoptereket is bevetettek.


Szombatra virradóra eszkalálódott a helyzet Hamburg Schanzenviertel negyedében. A G20-as csúcstalálkozó ellentüntetői barikádokat gyújtottak fel és fosztogattak, a rendőrség nagy erőkkel vonult fel. A rendőrök páncélozott járművekkel tolták félre az égő barikádokat, a környező házakat átvizsgálták, a városnegyed felett pedig helikopterek köröztek.A tiltakozók által lezárt kereszteződést kiürítették, vízágyúkat és könnygázt is bevetettek. Több randalírozó a mellékutcákban tűnt el, hogy később ismét több százan gyülekeztek a gyorsvasút egyik megállójában.

A rendőrség a Facebookon felszólította a békés demonstrálókat, hogy határolódjanak el az erőszakos tüntetőktől és hagyják el a környéket.Timo Zill szóvivő szerint a rendőrség eddig erőgyűjtés miatt kivárt, ráadásul az embereik biztonságát is figyelembe kellett venniük, mert az aktivisták utcaköveket és Molotov-koktélokat halmoztak fel a házak tetején.

„Még soha nem tapasztaltunk ilyen mértékű gyűlöletet és erőszakot” – mondta Zill.

A rendőrök mintegy 100 embert őrizetbe vettek, és néhányuk ellen letartóztatási parancsot is kiadtak, ők most vizsgálati fogságban vannak.A rendőrség a Twitteren kora hajnalban azt írta, hogy kezd megnyugodni a helyzet, bár Schanzenviertelből még mindig érkeznek jelentések kisebb csoportok randalírozásáról.

A tanácskozás helyszíne körüli városrészekben a békés demonstrálók és nézelődők között elvegyülő erőszakos tüntetők kövekkel, palackokkal dobálták és tűzijáték-rakétákkal támadták a rendőröket, épületek felújításához használt állványokból és hulladékból barikádokat emeltek és gyújtogattak.

A rendőrség összesítése szerint a két napja tartó zavargásokban 197 rendőr sebesült meg. Egyelőre nem tudni, hány tüntető meg. A tűzoltóság szerint a tüntetők saját mentőorvosokkal rendelkeznek, sok esetben nem szorulnak külső segítségére.

A csúcstalálkozó biztosítására 20 ezer rendőrt vontak össze Hamburgban. A németek munkáját osztrák és holland rendőrök is támogatják, de a súlyos zavargások miatt további erősítést kértek.