Súlyos orosz provokáció a Boszporusznál egy hadihajón

Forrás: RIA Novosti

-

Egy török tévétársaság legalábbis szokatlan dolgot dolgot fedezett fel egy éppen a Boszporuszon áthaladó orosz hadihajó fedélzetén.


Valószínűleg vállról indítható rakétával pózolt egy orosz tengerész egy hadihajón szombaton, miközben az éppen áthaladt a Boszporuszon – írja a Guardian. Az NTV képe alapján nehéz lenne letagadni, hogy provokáció történt. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter már nyilatkozott is az ügyben, azt mondta, „ha egy orosz hadihajón egy katona vállról indítható rakétával vagy ehhez hasonló tárggyal látható, éppen akkor, amikor áthaladnak a Boszporuszon, az számunkra egyértelműen súlyos provokációt jelent, és megtesszük a megfelelő válaszlépéseket.” A hadihajó a Cézár Kunyikov volt.


Törökország és Oroszország között egy hónapja nagyon feszült a viszony, miután a török légierő lelőtt egy az ország légterét megsértő orosz vadászgépet. A gép kétfős személyzete katapultált, de az egyik pilótát megölték az Aszad-rezsim ellen harcoló, lázadó türkmének. Oroszország az incidens után gazdasági szankciókat hozott Törökországgal szemben.