Súlyos kémvádak a német hírszerzés ellen, Merkelt is vizsgálnák

Fotó: AFP / CHRISTOF STACHE

-

Az informatikai hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) közreműködésével kémkedett a francia kormány és az államfői hivatal, valamint az Európai Bizottság ellen.


A Süddeutsche Zeitung szerint a német kormányzat szakemberei megállapították, hogy az NSA éveken keresztül visszaélt a német partnerszervezettel folytatott együttműködés adta lehetőségekkel. A külföldi hírszerzési feladatokat ellátó BND bajorországi lehallgató, megfigyelő állomásáról többek között a francia külügyminisztérium és az elnöki hivatal, valamint az Európai Bizottság magas beosztású munkatársai ellen kémkedett.

A BND és az NSA együttműködése egy 2002-ben kötött megállapodáson alapul, amely a terrorellenes erőfeszítésekről szól.

Elsőként a Der Spiegel című hírmagazin hírportálja számolt be arról, hogy az NSA túlterjeszkedett a megállapodásban rögzített kereteken. A BND adatbázisait éveken keresztül fésülték át az NSA-tól kapott keresőkifejezések - például mobiltelefonok száma és számítógépek azonosítására szolgáló IP-címek vagy e-mailcímek - alapján. Az amerikai szolgálat így német és más nyugat-európai cégekről és személyekről szerezhetett adatokat, illetve folytathatott megfigyelést. Ami ellentétes a BND tevékenységét szabályozó előírásokkal és a 2002-es megállapodással.

Most az NSA-tól kapott valamennyi keresőkifejezést megvizsgálják. Csak 2013-ban 690 ezer telefonszámra és 7,8 millió IP-címre kerestek rá a német hírszerzés rendszereiben a BND-NSA együttműködés keretében.

Az NSA európai célpontok elleni tevékenységének dimenzióit 2013 augusztusában tárta fel a BND technikai felderítő részlegének egy alosztályvezetője, aki azonban 2015 márciusáig nem osztotta meg ismereteit a BND vezetésével és a kancellári hivatallal – írta a Süddeutsche Zeitung.hazudik vagy sem?

Hogy a német kormány tudott az amerikaiak tevékenységének túlterjeszkedéséről, és hogy az NSA nem a megállapodásnak megfelelően használja ki a Bad Aibling-i állomás lehetőségeit, erre utaló jelek már korábban is voltak. Az akkori kancelláriaminisztert, a jelenleg a belügyminisztériumot vezető Thomas de Maizere-t 2008 februárjában arról tájékoztatták, hogy az amerikai fél igyekszik kiterjeszteni az adatgyűjtést, és ez nem felel meg a közös érdekeknek. Thomas de Maiziere a jelenlegi ismeretek szerint nem kapott ennél részletesebb tájékoztatást, a következő kancelláriaminisztert, Ronald Pofallát viszont 2010-ben részletes tájékoztatták.

A Bild szerint a kormány félrevezeti a törvényhozást, Thomas de Maiziere pedig „úgy hazudik, mintha könyvből olvasná„. Az ellenzéki pártok is firtatják a kormány, mindenekelőtt Angela Merkel kancellár és a belügyminiszter felelősségét.

Thomas de Maiziere visszautasította a vádakat, és sürgette, hogy hívják össze a nemzetbiztonsági szolgálatokat a törvényhozás részéről felügyelő bizottságot. Mint mondta, legfőbb érdeke a helyzet nyilvános tisztázása, ennek ellenére csak a zárt ülésen tanácskozó parlamenti testület előtt számolhat be az ügyről, mert titkos minősítésű adatokról van szó. A bizottság a tervek szerint a jövő héten ül össze.

Az NSA világméretű lehallgatási akcióiról a szervezet volt munkatársa, Edward Snowden robbantotta a bombát, amikor nyilvánosságra kezdte hozni a titkos megfigyelésekkel kapcsolatos dokumentumokat.