Súlyos fenyegetést kaptak az Irakban harcoló amerikaiak

Fotó: Europress/AFP PHOTO/AHMAD AL-RUBAYE

-

A szunniták videóüzenetben buzdítják harcosaikat Bagdad ostromára.


Az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) szélsőséges iszlamista szervezet Bagdad elleni rohamra buzdítja harcosait az interneten, amiről az iszlamista honlapokat figyelő SITE amerikai honlap számolt be szerda este. Abu Mohammed al-Adnáni, az ILIÁ szóvivője egy hangüzenetben buzdítja híveiket, és bírálja Núri al-Máliki iraki miniszterelnököt „hozzá nem értése” miatt.

„Önnél csak az bolondabb, aki elfogadja miniszterelnöknek és parancsnoknak. Elszalasztott egy történelmi lehetőséget arra, hogy népe irányíthassa az országot, és a síiták mindig átkozni fogják önt, amíg csak él”
– jelentette ki a szunniták alkotta lázadószervezet szóvivője, utalva arra, hogy Máliki síita. A CNN megjegyezte, sem a 17 perces felvétel eredetiségét, sem a készítésének idejét nem tudták ellenőrizni, ugyanakkor – ha a felvétel hiteles – azt bizonyítja, hogy a militáns csoportok nem elégedettek az általuk ellenőrzött területek nagyságával. Nem véletlenül került most nyilvánosságra a felvétel, ugyanis szerdán az iraki kormány bejelentette, kész segíteni az Egyesült Államokat a radikális iszlamista fegyveresek elleni légicsapásaiban.