Súlyos börtönbüntetést kapott két elfogott orosz katona Kijevben

Fotó: AFP / GENYA SAVILOV

-

Bűnösnek találta és fejenként tizennégy évi szabadságvesztésre, illetve vagyonelkobzásra ítélte hétfőn egy kijevi bíróság első fokon azt a két orosz katonát, akiket az orosz felderítés feltételezett tagjaiként tartanak számon Ukrajnában.


Az ukrán ügyész 15 évi börtönbüntetés kiszabását kérte pénteken a terrorizmussal és támadó háborúban való részvétellel is vádolt két oroszra, Alekszandr Alekszandrovra és Jevgenyij Jerofejevre. A fegyvercsempészet vádpontjában azonban felmentették őket. Az elítéltek 30 napon belül fellebbezéssel élhetnek a bíróság döntése ellen.

Az ítélethirdetésen jelen volt Oroszország kijevi konzulja mellett az ukrán törvényhozás két tagja is, és legalább 50 újságíró követte nyomon az eseményeket. Az ukrán hatóságok azzal vádolják Alekszandrovot és Jerofejevet, hogy az orosz katonai hírszerzés (GRU) őrmestereként, illetve századosaként részt vettek a kelet-ukrajnai harcokban az oroszbarát lázadók oldalán. Oroszország szerint azonban saját elhatározásból hagyták el alakulatukat, és csatlakoztak a szakadárokhoz.


Alekszandr Alekszandrov és Jevgenyij Jerofejev


2015. május 16-án fogták el őket az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló Luhanszk térségében. Alekszandrov és Jerofejev ártatlannak vallotta magát az ellenük felhozott vádpontok mindegyikében. Ügyvédeik szerint védenceiket hadifoglyoknak kell tekinteni, mivel elfogásuk idején az önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki Népköztársaság nemzetőrségénél szolgáltak, illetve a genfi konvenciók szerinti tárgyalást kellene kapniuk.

Petro Porosenko ukrán elnök azt ajánlotta Moszkvának, hogy cseréljék ki a két hírszerzőt Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanőre, akit egy orosz bíróság március végén 22 év börtönbüntetésre ítélt két orosz újságíró halálában való bűnrészességért.