Súlyos attrocitás a rögbi-vb-n: kitiltották a skót dudákat

Fotó: Getty Images / Jeff J Mitchell

-

A Brit Parlament 15 skót képviselője fordult beadvánnyal a Rögbi Világszövetséghez az érthetetlen döntés után.


A pénteken kezdődő rögbi világbajnokság előtt nem csak a dél-afrikai sporttársak háza táján vannak nehézségek, de a skótoknál is akadnak kellemetlenségek. Történt ugyanis, hogy a vb-t szervező nemzetközi szövetség (World Rugby Union) a stadionokban tiltólistára tette a skót dudát, azzal az indokkal, hogy „ellenérzéseket szülhet, illetve rontja a mérkőzések élvezeti értékét, valamint a nézők komfortérzetét” – számol be az esetre a Guardian.


Ezt lehet továbbra is...


Ezt nem hagyhatták annyiban a skótok, és a Brit Parlament alsó házának 15 képviselője, kiegészülve két házon kívüli politikussal beadványt nyújtott be az érthetetlenül szigorú, és a skót szurkolókat ellehetetlenítő szabályozás miatt. Ami egyébként "a nagy zászlókat, a hosszú zászlórudakat, a bannereket, a nagy kalapokat és esernyőket, valamint a zajkeltő eszközöket, mint a vuvuzela, sípok, kürtök, légkürtök, dobok és más hangszerek” gyűjteményére is vonatkozik.

A skót képviselők azzal érvelnek, hogy a duda nem csak, hogy nem veszélyes, de világszerte a hangszerrel azonosítják a nemzetet, mintegy meghatározza a skót identitást. A válogatott korábbi kapitánya, David Sol is csatlakozott a tiltakozókhoz, mondván, a szabályozás „teljességgel nevetséges”.

„Amikor hallod a dudákat, tudod, hogy a szurkolók mögötted állnak. A kitiltásuk egy szörnyű döntés, ami ráadásul hátrányos helyzetbe hozza a skótokat.”


Ezt viszont nem lehet


A Rögbi Világszövetség egyik szóvivője időközben már igyekezett más megvilágításba helyezni a tiltást.

„A világszövetség felismerte, hogy a skót dudának milyen hatalmas hagyománya van a rögbi történelmében. Éppen ezért a dudák, mint egyes hangszerek nem is esnek tiltás alá, hanem hozzájárulhatnak a szurkolói élmény fokozásához. Ami nem csak a skót csapatnak, de az egész világbajnokságnak hasznára válik majd.””

Ezek szerint csak a komplett zenekarokat tiltják ki a stadionokból. De mi lesz, ha két-három dudás összeáll, hogy közösen fújják az indulókat? És mi lesz, ha a nagy kalapos szurkolók is felkapják a vizet?