Sukoró-ügy: négy év börtönt kapott a volt MNV-vezér

Fotó: MTI Zrt. FotÛszerkesztısÈg / H. SzabÛ S·ndor

-


Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatóját a Sukoró-ügyként ismertté vált perben szerdán első fokon a Szolnoki Törvényszék. Császy Zsolt, az MNV volt értékesítési igazgatója 3 év 6 hónap letöltendő börtönt kapott.

A bíróság az első- és a másodrendű vádlottat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek, Császy Zsoltot mint bűnsegédet ítélték el a cselekmény miatt. A büntetésbe a fogva tartásban eltöltött időt beszámítják. A szabadságvesztés kiszabása mellett mindkettőjüket négy évre eltiltották a közügyek gyakorlásától.

Markó Andreát, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkárát és F. Zsolt értékbecslőt felmentették a vád alól. V. Bálint ügyvédet kétrendbeli közokirat-hamisítás miatt pénzbüntetésre ítélték: az összesen 600 ezer forint meg nem fizetése esetén fogházbüntetésre változik.


Az úgynevezett Sukoró-ügy még a Gyurcsány-kormány idejére, 2008-ba nyúlik vissza, amikor egy amerikai cég kaszinóvárost tervezett a Velencei-tó partjára. Az állami tulajdonú, vízparti telket úgy szerezték meg, hogy megbízottjuk elcserélte azt két, Pest megyei ingatlanra – a vád szerint úgy, hogy meghamisították az érékbecslést, így jelentős kárt okoztak az államnak. Az ügyben Gyurcsány Ferenc egykori kormányfő is gyanúsított volt, de vádat nem emeltek ellene.