Süketek párbeszéde a földtörvényről - valaki rosszul emlékszik

Fotó: Forrás: ORSZÁGGYŰLÉS SAJTÓIRODÁJA / Forrás: ORSZÁGGYŰLÉS SAJTÓIRODÁJA

-

Egymásra mutogatnak az ellenzéki pártok a módosított földtörvény ügyében össze nem hívott parlamenti ülés miatt, ám lassan kifogynak az időből. Az LMP-s Szél Bernadett az MSZP-s Gőgös Zoltánra, Gőgös Zoltán Schiffer Andrásra mutogat, Schiffer András pedig azonnal vissza is dobta a labdát a szocialisták térfelére.


Szél Bernadett az LMP régi-új országgyűlési képviselője Facebook-oldalán panaszolta el, hogy miközben május 1-jén hatályba lép a földörvény sokat bírált módosítása, az ellenzéki oldal néhány pártja - ígéretei ellenére - csak szóban támogatja, hogy az ügyben összehívják a leköszönő parlament rendkívüli ülését.  Ehhez 78 képviselő aláírására van szükség. Saját számításai szerint az LMP valamennyi (jelenleg 7)  képviselője, valamint Ángyán József, Szili Katalin és Ivády Gábor, a Jobbik 26 képviselője és 7 PM-es politikus adta támogatását a kezdeményezésre, míg az MSZP és a DK egyetlen aláírással sem járult hozzá a sikerhez. 

Gőgös Zoltán, a parlament mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke azonban másként emlékszik. Az ellenzéki politikus a VS.hu-nak azt mondta, hogy múlt hét pénteken este 9-ig várta, hogy aláírhassa az ívet, ám Schiffer András az LMP frakcióvezetője azt nem adta át neki. Végül az ünnepek után, szerdán sikerült ezt pótolnia. Gőgös Zoltán szerint egyszerűbb lett volna a szakbizottságot összehívni az ügyben, de így is támogatja ezt a kezdeményezést, amelyet azonban szerinte "lehetetlen végrehajtani".

Szél Bernadett a VS.hu-nak elmondta, hogy se Gőgös Zoltán, se a többi szocialista képviselő nem írta alá az ívet. Az MSZP-s politikus megerősítette, hogy aláírta a dokumentumot, amely az MSZP frakcióirodájában átvehető. Információi szerint feltehetően több MSZP-s képviselőtársa is aláírhatta már az ívet.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője is továbbgörgette a követ. Facebook-bejegyzésében meghatónak nevezte, hogy Gőgös Zoltán Nagypénteken este 9-ig várt rá, hogy aláírhasson, ám szerinte február közepe óta nem is beszéltek egymással, és azt se tudtam, hogy "az ünnepeket Pápa helyett a Fehér Házban tölti" Az ívek Szél Bernadettnél vannak - tudtuk meg a frakcióvezetőtől, aki azonban arra még választ vár, hogy "miért voltak jelen feltűnően kevesen a szocialista képviselők a földrablási törvény kétharmados zárószavazásán tavaly nyáron?".

A VS.hu kereste a DK-t is, ám mostanáig nem jártunk sikerrel. A fejleményekről folyamatosan beszámolunk.


Mi a gond a módosított földtörvénnyel?

Az LMP több mint két hete jelentette be, hogy Ángyán József volt agrárügyi államtitkárral közösen rendkívüli ülés összehívását kezdeményezik a magyar termőföld védelmében. Az időzítés azért fontos, mert május 1-én lép életbe az új földtörvény, amely az ellenzéki párt szerint nem nyújt kellő garanciákat az ipari mezőgazdaság túlsúlyának mérséklésére, miközben lehetetlenné teszi a kis- és közepes gazdaságok megerősítését.

A kezdeményezést támogatásáról biztosította az Együtt-PM, a Jobbik és az MSZP is. Az LMP-vel közösen a négy pártnak 105 képviselője van a jelenleg még hivatalban lévő Országgyűlésben. A vonatkozó szabályok szerint a rendkívüli ülés összehívásához a képviselők egyötödének aláírása szükséges, ez 78 képviselő. Vagyis a fenti pártok könnyedén összegyűjthetik a szükséges szignókat és akkor kötelező lesz összehívni az ülést. A jelenlegi parlament megbízatása egyébként az új Országgyűlés megalakulásáig, vagyis várhatóan május 6-ig tart.

Ha sikerül is összehívni a rendkívüli ülést a jövő hétre, akkor sem biztos, hogy érdemi munkát is folytatnak majd a képviselők, mivel ehhez már a kormánytöbbség szavazata is szükséges. Erről részletesebben itt olvashat.