Suárez mesterhármasával bajnok a Barcelona

Fotó: AFP / LLUIS GENE

-

Huszonnegyedik bajnoki címét nyerte a Barcelona, miután Granadában könnyedén, 3-0-ra nyertek a gólkirályi címet 40 góllal bezsebelő Luis Suárez mesterhármasával.A címvédő katalánok előnye március közepén még nyolc pont volt a második helyezett Atlético Madrid, illetve 12 a harmadik Real Madrid előtt. A 29. forduló után azonban hullámvölgybe került a listavezető, a következő négy körben csupán egy pontot szerzett - ráadásul az Atlético elleni negyeddöntőben búcsúzott a Bajnokok Ligájától -, így váratlanul izgalmassá vált a bajnoki hajrá.

A fordulót megelőzően még a Real Madridnak is volt némi esélye, de hiába nyertek a madridiak Ronaldo duplájával 2-0-ra a Deportivo otthonában, a Barcelona ünnepelhetett. Vigasztalhatja a madridiakat a tény, miszerint két hét múlva Milánóban a Bajnokok Ligája-döntőjében lépnek pályára a városi rivális Atlético Madrid ellen.A zárófordulóban Luis Suárez feltette a pontot az i-re a fantasztikus szezonja után, mesterhármasával csatlakozott Messi és Ronaldo mellé, mint harmadik, aki legalább negyven gólt szerzett egy bajnoki szezonban Spanyolországban. Suárez ezzel az európai Aranycipőt is megnyerte. Góljai mellett a gólpasszok terén is odatette magát, tizenhattal zárt. A Messi-Suarez-Neymar támadóhármas 90 gólt lőtt a Barcelona 112 idei találatából, ami nyolcvan százalékos arány.


Ünneplés az öltözőben:


A Barcelona a Guardiola-korszak kezdete, azaz 2008 óta nyolc szezonból, hatodszor nyerte meg a spanyol bajnokságot. A bajnoki címeket tekintve a csapat két rekordere Lionel Messi és Andrés Iniesta, ugyanis mindkét klasszis nyolcadjára ünnepelhetett. Messi és Iniesta ezzel annyi bajnoki címnél tart, mint a Real Madrid 1990 óta.A tabella: