Stratégiailag kiemelt jelentőségű lett a Győri Eto

Fotó: MTI/MTVA / Krizsán Csaba

-

A csődeljárás alatt lévő Győri Eto FC Labdarugó és Sportszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaságot és az ugyancsak csődeljárás alatt lévő ETO PARK Korlátolt Felelősségű Társaságot stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a kormány.


Az erről szóló kormányrendelet csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben. A csődtörvény alapján stratégiailag kiemelt jelentőségűnek minősíthető az a gazdálkodó szervezet, amelynek működése többek között nemzetbiztonsági, honvédelmi, rendvédelmi, energiabiztonsági, energiaellátási, iparbiztonsági, katasztrófavédelmi, vagy a lakosság alapvető közszolgáltatásokkal való ellátása szempontjából országos jelentőségűnek, vagy a lakosság távhőszolgáltatással vagy más közműszolgáltatással való ellátása szempontjából kiemelt vállalkozásnak tekinthető.

Azok a cégek is ebbe a kategóriába kerülhetnek, amelyek nemzetgazdasági szempontból jelentős projekteket valósítanak meg, vagy amelyek a törvény által meghatározott országos közfeladatot látnak el.

Ezzel a módszerrel a Győri ETO FC sportlétesítményei és az ETO Park az ezek építéséhez hitelt nyújtó Magyar Fejlesztési Bankhoz kerülhet. Az MFB-be nemrég bevásárolta magát az állam. Borkai Zsolt, Győr polgármestere és a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke korábban arról beszélt: az önkormányzatnak nem kell az ETO Park, ám a klub sportlétesítményei bizonyos jogi úton („valamilyen konstrukcióban”) az önkormányzathoz, vagy annak egyik cégéhez kerülhet. Ennek a jogi útnak az első állomása lehet a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet.