Strasbourgig mennek a Hungária Értékpapír károsultjai

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

Elégedetlenek a kedden megszavazott kártalanítási törvénnyel, mert szerintük az csak a Quaestor-károsultakat érinti. Ha kizárják őket a kártalanításból, Strasbourgban vagy Hágában kérnek jogorvoslatot.


Nyílt levélben kérik az Országgyűlés frakcióit a Hungária Értékpapír károsultjai, hogy ne zárják ki őket a kártalanításból. A témában kedden megszavazott törvény szerintük csak a Quaestor-károsultakat érinti, a többi bukott brókercég ügyfeleit nem - írja a hvg.hu.


A parlament kedden szavazta meg, hogy felállítanának egy követeléskezelő alapot, amely a Quaestor minden károsultját kártalanítaná 30 millió forintig. A javaslat értelmében a károsultak július végéig juthatnának hozzá pénzükhöz. A Hungária kötvényeseinek nyílt levele szerint a törvénnyel várhatóan megnyugtatóan rendezik a Quaestor-kötvények tulajdonosainak kártalanítását, miközben a probléma a három megbukott brókercég közül nemcsak a Quaestor ügyfeleit érinti. A Hungária Értékpapír Zrt. tulajdonosi körébe tartozó HUNGÁRIA Gold Kereskedelmi és Tanácsadó Kft-nél és HUNGÁRIA Ingatlanhasznosító Zrt-nél kibocsátott kötvények tulajdonosai tökéletesen hasonló helyzetben vannak – fogalmaznak.

Emlékeztettek, hogy a cégek tulajdonosai előzetes letartóztatásban vannak, és a kötvénykibocsátásokból befolyt vagyon sorsáról nem hajlandóak nyilatkozni. A Quaestor Financial Hrurira Kft-vel szemben ők nem jelentettek csődöt, felszámolási eljárást ellenük még nem lehetett indítani – tették hozzá.

A Hungária-kötvényesek kérik a képviselőket, hogy ne zárják ki őket a kártalanításból. Az érintett kötvények tulajdonosai között kisbefektető magánszemélyek, fennmaradásukért küzdő cégek, kellemetlen helyzetbe kerülő önkormányzatok is vannak. Jelezték azt is, hogy „negatív forgatókönyv esetén jogi útra terelik az ügyet”, és akár Hágában vagy Strasbourgban is jogorvoslatot kérnek.

A debreceni Quaestor-iroda dolgozóinak sem tetszett a kedden elfogadott törvény, ezért ezt a tájékoztatót ragasztották ki az iroda bejáratára: