Strasbourgig megy az erdélyi Mikó kollégium ügye

-

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult az Erdélyi Református Egyházkerület a bírósági ítélettel visszaállamosított sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Református Kollégium épülete miatt.


Kató Béla, az egyházkerület püspöke nem örül, hogy a vitát Románián kívül kell rendezni, de úgy véli, nem volt más választása. A strasbourgi periratot összerakó egyetemi docens, Veress Emőd azt mondta, azt próbálták bebizonyítani, hogy az épület tisztességtelen eljárással került vissza az állam tulajdonába, a román állam megsértette az egyház tulajdonhoz való jogát. Abban bíznak, a strasbourgi bíróság nekik ad igazat, így új eljárás indulhat Romániában.


A kollégiumot a kommunizmus idején államosították, a református egyház 2002-ben kapta vissza. Ezt tavaly novemberben érvénytelenítette a ploiesti-i táblabíróság, a visszaszolgáltatást elrendelő testület három tagja felfüggesztett börtönt kapott. Egyikük, Markó Attila volt RMDSZ-es képviselő Magyarországra költözött, nemrég adtak ki ellene nemzetközi elfogatóparancsot.

A kollégium tulajdonjogáról egyébként nem az egyházkerület és az állam vitatkozott, hanem az egykor az intézményhez tartozó, majd privatizált szolgálati lakások magyar nemzetiségű tulajdonosai perelték be a református egyházkerületet. Ez a jogvita zárult azzal, hogy a bíróság kimondta: a kollégium eredendően törvénytelen módon került a reformátusok tulajdonába, így nem is maradhat az egyházé.