Strasbourgban védi Orbán a bevándorlásellenes politikát

Fotó: AFP / GEORGES GOBET

-

A miniszterelnök szerint a táborokban nincsenek menekültek, csak bevándorlók, akiket haza kell küldeni. Kedden délután ismét a magyar helyzetről vitázik az Európai Parlament, ezért Orbán Viktor is odasiet.


A magyarországi helyzetről folytat vitát kedden délután az Európai Parlament plenáris ülése Strasbourgban. A vitán Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz – jelentette be maga a kormányfő hétfőn Debrecenben, ahol a város polgármesterével együtt tartott sajtótájékoztatót. Orbán szerint a kormánynak komoly küzdelmet kell vívnia az európai színtéren a bevándorlás ügyében, ezért is utazik kedden Strasbourgba.


Orbán arról beszélt, hogy a debreceni intézmény nem menekülttábor, hanem bevándorlótábor, ezért nem fejleszteni kell, hanem be kell zárni


Papp László polgármester a sajtótájékoztatón arra kérte a miniszterelnököt, hogy a kormány ne bővítse a helyi menekülttábort, ami „problémákat” okoz. Orbán erre azt mondta: a debreceni intézmény nem menekülttábor, hanem bevándorlótábor, az ott élők ugyanis nem menekültek, hanem bevándorlók. Ezt pedig „nem fejleszteni kell, hanem be kell zárni, a benne élőket haza kell küldeni” – mondta a kormányfő.

Magyarország a miniszerelnök szerint mindig befogadta a menekülteket – „van a szívünkben irgalom” –, de akik ma ide érkeznek, nem menekültek, hanem bevándorlók, akik jobb életet akarnak. Ez Orbán szerint érthető, de a bevándorlók rögtön törvénysértéssel, illegális határátlépéssel nyitnak. Az EU ma ránk kényszeríti azt az álláspontot, hogy ne tekintsük ezt bűncselekménynek, de a kormány ezt nem fogadja el, ezért vív csatákat Brüsszellel – mondta Orbán.