Strasbourg: az államnak fizetnie kell a trafikmutyi károsultjainak

Fotó: Europress/AFP/Frederick Florin / Europress/AFP/Frederick Florin

-

Az Emberi Jogok Európai Bírósága keddi döntése alapján a magyar állam megsértette a magántulajdonhoz való jogot, amikor visszavonta a dohányárusítási engedélyeket. Az ítélet szerint – amely akár precedenst is teremthet – 20 ezer euró kártérítést kell fizetni az egyik károsult trafikosnak.


A döntés gyakorlatilag jogerősnek számít, mivel a strasbourgi fórum korábban már elutasította a kormány azon igényét, hogy az ügyet a Nagykamara elé terjesszék – írja a Nol.hu.


Az Emberi Jogok Európai Bírósága kedden másodszor is kimondta, hogy az állam aránytalan mértékben korlátozta a tulajdonjogot, az engedélyek újraosztása nem transzparens módon történt, a károsultaknak pedig nem nyílt lehetőségük az érdemi jogorvoslatra.

A strasbourgi döntés szembemegy a magyar Alkotmánybíróság álláspontjával, amely korábban elutasította 14 egykori trafikos panaszait. A trafikosok szerint az alaptörvénnyel és a nemzetközi joggal is ellentétes volt megfosztani őket a dohány-kiskereskedelmi tevékenység folytatásának lehetőségétől.

A most kártérítést nyert trafikos ügyvédje, Magyar Gábor szerint a nemzetközi fórum a többi károsult ügyében is hasonló döntést fog hozni, ezért az lenne a legegyszerűbb, ha az állam peren kívül megegyezésre tudna jutni a panaszokkal – így legalább a perköltséget meg lehetne spórolni.