Storck: Új fiúk leszünk az Eb-n, de épp ezért nem lesz rajtunk nyomás

Fotó: MTI/AP / Michel Euler

-

Pénteken játssza utolsó hazai felkészülési meccset a válogatott a nyári Eb előtt. Jól megy a felkészülés, és nincs rajtunk nyomás.


Pénteken 18 órától utolsó hazai felkészülési meccsét vívja a franciaországi Európa-bajnokságra készülő magyar fociválogatott. Az Elefántcsontpart elleni találkozót megelőzően az első ausztriai edzőtáborból szerdán hazatérő (aztán egy rövid szabadság után hétfőn oda visszatérő) válogatott két tagja, valamint Bernd Storck szövetségi kapitány tartott sajtótájékoztatót Telkiben.


Storck és Nikolics is fejében is az Eb jár már


A játékosok képviseletében megjelenő Nikolics Nemanja és Gulácsi Péter egyaránt boldog volt, és előbbi azt sem tagadt, hogy fáradt. Igaz, nem a Bad-Kleinkircheimben töltött napok miatt, amiből neki csak kettő jutott, hanem azért, mert a hosszúra nyúlt lengyel bajnoki szezon végén még egy kicsit meg kellett ünnepelni a Legia Warszawa bajnoki, valamint Nikolics gólkirályi címét.

A másfél hét lemaradást azonban egyikük sem érzi perdöntőnek a felkészülést illetően.


A többiek az edzőtáborban, mi pedig kemény meccsekkel készültünk, illetve tartottuk magunkat formában, úgyhogy valójában nincs lemaradásunk

– mondta Nikolics, akihez az RB Leipzig kapusa, Gulácsi Péter is csatlakozott:

„Ritmusban vagyunk, a klubjainkban mindketten kemény fizikális és mentális terhelést kaptunk. Amit a srácok Ausztriában végeztek el, azt a munkát mi a klubunkban tettük bele a felkészülésbe” – mondta Gulácsi, aki a szezon második felében került a Bundesliga I-be feljutó lipcsei csapat kapujába.


Gulácsi Péter a legjobbkor védte be magát az RB Leipzig kapujába


„Kacifántos szezonon vagyok túl, kezdetben kevés lehetőséget kaptam, utána viszont egy sérülést követően bekerültem a keretbe, és meg is tudtam tartani a helyemet. Jól ment a védés, a csapat feljutott, úgyhogy az Eb szempontjából nagyon jó volt az időzítés.”

Az Afrika-bajnok Elefántcsontpart elleni találkozóról is hasonlóan nyilatkoztak.

„A cél az, hogy jó meccset játsszunk egy jó csapat ellen – mondta Nikolics. – Tudjuk, hogy erősek, technikásak, de azt szeretnénk, ha minden téren fel tudnánk venni velük a versenyt.”

Gulácsi szerint Salomon Kalou-ék stílusa leginkább a portugál csapatéra hasonlít, ő azonban az Eb-n legjobban az osztrákok elleni találkozót várja.


Az Eb hatalmas élmény lesz, ahol minden meccs fontos a csapat számára, és legjobban mindenki az elsőt várja, hiszen 44 év után ott térünk vissza az Eb-kre.

Számomra persze különösen fontos lesz az osztrákok elleni meccs, két évet játszottam ott, ismerem a keret tagjait. Nincsenek híján önbizalomnak, hiszen csoportelsőként jutottak ki, és most is a továbbjutás a céljuk.”

Hogy mi mennyire vagyunk jók, az majd Franciaországban fog kiderülni, mindenesetre Gulácsi szerint vagyunk olyan jók, mint az osztrákok, feltéve, hogy egységes, taktikus csapatjátékot tudunk felmutatni.


A szakmai stáb alaposan meg fogja hajtani a keret tagjait


Bernd Storck szövetségi kapitányon biztosan nem fog múlni az erős, egységes csapat kialakítása. Az első ausztriai edzőtáborban napi két-három edzést vezénylő szakvezető egyelőre 28 fős kerettel dolgozik, amelyből május 31-ig kell megneveznie a Franciaországba utazó 23 játékost. "Május 29-re vagy legkésőbb 30-ra minden el fog dőlni."

Storck elmondta, hogy remek körülmények között készülhetett a csapat, amelynek Korcsmár Zsolt, Elek Ákos és Németh Krisztián személyében három – könnyebb – sérültje van, illetve két hiányzója is, ugyanis Priskin Tamásra még bajnoki meccs vár a Slovan Bratislavával, míg Stieber Zoltán a feljutásért játszik osztályozót a Nürnberg színeiben.


Storck, Bernd


„Fontos munkát végeztünk, még ha nem is volt teljes a keret, csak az utolsó néhány napban” – mondta a kapitány, aki rögtön rá is tért a pénteki találkozóra.

„Biztos, hogy nem lesz könnyű dolgunk, mert Afrika bajnoka egy nagyon erős csapat. Persze éppen az volt a cél, hogy ilyen erős válogatott ellen tudjunk játszani. 4-3-3 felállásban játszanak, a portugálokhoz hasonlóan szeretik a fizikális játékot. Sok nemzetközi i klasszis van a keretükben, azaz biztos, hogy nagy kihívás lesz felvenni velük a versenyt.”

A kapitány pénteken koncentrált játékot vár a mieinktől, fontos lesz, hogy mennyit tudjuk a labdát birtokolni. Szeretne egy, a horvátok elleni meccs második félidejéhez hasonló produkciót látni.


Északír-magyar - A magyar válogatott Belfastban

A munka mellett egy kis pihenésre is jutott ideje a csapatnak Ausztriában


A mérkőzés, természetesen, már döntő fontosságú lesz a végleges keret összeállításánál. Biztos, hogy sok lesz a csere, hogy a lehető legtöbb játékost tudja tesztelni a stáb.

„Fontos, hogy azok a játékosok is kipróbálhassák magukat, akik kevesebb szerepet kaptak korábban. Biztos, hogy sok csere lesz, hogy mindenki megmutathassa, mennyire lehet számítani rá nemzetközi szinten.”

„Franciaországban nincs kimondott célunk, de szeretnénk jól játszani, szeretnénk versenyben lenni a többi csapattal. Igazából mi vagyunk a csoport és a torna új fiúi Izlanddal egyetemben, éppen ezért nincs rajtunk semmilyen nyomás, felszabadultan játszhatunk” – tekintett kicsit előre a kapitány.

A holnapi meccs egyértelműen irányt mutat a keret kijelölésekor. A 23 játékos többsége már megvan a kapitány fejében.


Két-három kérdéses hely van még a keretben, ezért fogom a játékosokat több poszton is játszatni, hogy láthassam, kire, hol és mennyire számíthatunk.

A válogatott keret hétfőn indul vissza Ausztriába, ezúttal már Leogangba, a második edzőtáborba, ahol a fizikális felkészülés mellett már egyre komolyabb szerepet kapnak a taktikai gyakorlások is.

Pénteken debütál a válogatott új meze, amelyet 60 ezer szurkoló szavazatai alapján választottak ki, és amely holnaptól már országszerte meg is vásárolható.


A Franciaországba utazó szurkolók nem csak a csapatra számíthatnak


A Külgazdasági és Külügyminisztérium az Európa-bajnokság három „magyar” helyszínén, azaz Bordeaux-ban, Marseille-ben és Lyonban is konzuli szolgálatot fog működtetni. Ha bárkinek ilyen jellegű segítségre lenne szüksége (pl. elvesztette az úti okmányait, bűncselekményben érintett, egészségügyi ellátásra szorul), akkor a konzuli szolgálatra számíthat.