Storck szerint a norvégok gyengébbek, mint a románok

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

A fociválogatott szövetségi kapitánya szerint a sikerhez jobb játékosok kellenek. Beszélt Szalairól és az új stábról is.


Bernd Storck a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában beszélt a válogatott előtt álló pótselejtezőről, a héten kihirdetett bő keretről, illetve a szakmai stábban eszközölt változtatásokról.

A német szakember elmondta, hogy nem volt könnyű feladat átvenni a válogatott irányítását, hiszen amikor egy csapatnak jól megy, akkor a szurkolók mindig nehezen fogadják el a változásokat. Márpedig a válogatottnak Dárdai Pál irányításával elég jól ment, még akkor is, mondta Storck, ha irányítani nem tudta a játékot, csak az eseményekre reagált a csapat.Ezen szeretne ő változtatni, ehhez azonban jobb játékosokra lenne szükség. Az utolsó Európa-bajnoki selejtező, a Görögország ellen 4-3-ra elveszített mérkőzés második félidejében már azt próbálgatta, hogy mire képes a csapat akkor, ha nem kell szigorú taktikai fegyelmet tartania, és nem kell azonnal visszazárni védekezésben. Az eredmény, a négy kapott gól rámutatott a csapat hiányosságaira.

A válogatott november 12-én Oslóban, majd 15-én Budapesten játszik pótselejtezőt Norvégia ellen, amit Storck sikerként értékel. Meglátása szerint a norvég csapat gyengébb, mint a csoportunkban második helyen végző Románia, amelyikkel két döntetlent (idegenben 1-1, itthon 0-0) játszottunk a selejtezők során. A norvégok szervezett futballt játszanak, de kontrákkal lehet ellenük esélyünk. Fontos, hogy az első mérkőzésen jó eredményt érjünk el, lehetőség szerint gólt is szerezzünk. A sikerhez azonban kell az is, hogy a csapat itthon képes legyen majd másmilyen futballt játszani.

A kapitány azt mondta, hogy nagyjából már összeállt a fejében, hogy milyen csapat fut ki a gyepre Oslóban, de részleteket és neveket nem mondott. A héten kihirdetett bő keretről azonban beszélt, és elmondta, hogy Szalai Ádámot azért hívta meg újra, mert hasznos munkát tud végezni a mezőnyben, és az elmúlt két mérkőzésen már újra szerepet kapott klubjában, a Hoffenheimben, ami visszaadhatta az önbizalmát is. Az angol másodosztályú Queens Park Rangersben hétről hétre játszó Tőzsér Dániel mellőzéséről azonban nem beszélt.Nem maradhatott ki a válogatott mellett dolgozó stáb lecserélésének ügye sem. Mint ismert, Storck a múlt héten Szabics Imre másodedzőt, Andrusch József kapusedzőt és Sallói István megfigyelőt is leváltotta. Helyükre érkezett a játékosként világ- és Európa-bajnok Andreas Möller, Holger Gehrke, valamint Szélesi Zoltán. Bernd Storck most így indokolta a döntést:

Nem értem ezt a felzúdulást. Számomra az elejétől kezdve világos volt, hogy ha pótselejtezőt játszunk, profi stáb kell, mert eddig egyedül csináltam mindent.”

Kiderült, hogy a kapitány és a klubok munkája sem zökkenőmentes: Storck elmondta, hogy a legutóbbi erőfelmérőre a 12 élvonalbeli csapat közül csak három küldte el a játékosait. Ezen is szeretne a jövőben változtatni.