Storck marad, de figyelmeztet: Ne gondoljuk, hogy mindent tudunk!

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Bernd Storck irányítja majd a magyar fociválogatottat a franciaországi Európa-bajnokságon is, ezzel párhuzamosan marad sportigazgató is, de az utánpótlásban segítségre van szüksége. Azt is megtudtuk, hogy mekkora prémiumot kapnak a játékosok az Eb-részvételért.


„Idézném a miniszterelnököt, aki vasárnap este ezt mondta nekem:


Sándor, tudom, mire nem szeretnék ébredni? Arra, hogy norvég vagyok

– kezdte a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, Csányi Sándor a hétfői sajtótájékoztatót, amelyet az MLSZ elnökségi ülése előzött meg. Ezen az ülésen döntöttek arról, hogy a 2018-ig élő szerződéssel rendelkező Bernd Storck marad az MLSZ sportigazgatója, és az Európa-bajnokság végéig a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya is.


Storck és Csányi jó párosnak bizonyult


„Nem szeretném ha félreértenék, nem akarok politikai húrokat pengetni, de meg kell köszönni a miniszterelnöknek, mivel a magyar foci egy komoly mértékű támogatást kapott általa, és ezért a rizikót ő vállalta fel. Ezután jönnek az edzők, Pintér Attilának, Dárdai Pálnak és elsősorban Bernd Storcknak is köszönjük a munkát. A csapat játéka azt mutatja, hogy Bernd Storck és a stábja kiváló munkát végzett.”

Csányi hozzátette, hogy még a saját szakmájában sem látott Storckhoz hasonló munkamániás embert, ezért is esett rá a választása, és ezért bízik benne továbbra is.


Nem sztáredzőben, hanem jó edzőben gondolkoztunk.

Ő reggeltől estig dolgozik, komoly elképzelései vannak arról, hogy a magyar utánpótlást hogyan lehetne szervezettebben működtetni. Viszont egy személyben nem képes mindenre, ezért nyilvánvaló, hogy segítségre van szüksége.”


Strock egyedül nem képes mindent megoldani


Storck elmondta, hogy főleg az utánpótlás terén szeretne majd szakembereket maga köré. „Hoztam néhány olyan döntést, amely egyesek számára nem volt érthető, de Csányi Sándor megértette, és mindig biztosított arról, hogy mellettem áll. Biztatott, hogy folytassam a munkát, ahogy én jónak látom. Amit elértünk, az csak a kezdet, semmi több. Úgy látom, hogy a fiataloké a jövő, hatalmas potenciállal rendelkezünk, de ehhez a kluboknál és az akadémiáknál is változásokra van szükség. A határainkon túlra is ki kell tekintenünk.”

A VS.hu kérdésére, hogy ez utóbbi mit takar, a német szakember elárulta, hogy sokkal nyitottabbnak kell lenni, meg kell nézni, hogy más országokban hogyan dolgoznak az U10-es korosztálytól egészen az U19-ig. „Meg kell néznünk, hogy egyénileg hogyan tudjuk még fejleszteni a játékosainkat. Ne gondoljuk azt, hogy mindent tudunk!”


Ez Eb-labda


Csányi Sándor megköszönte a közönség biztatását, szerinte kivételes hangulatot teremtettek a szurkolók vasárnap este, az MLSZ elnöke pedig azt is elmondta, hogy az UEFA-tól 12 millió eurót (kb. 3,7 milliárd forint) kapott a magyar szövetség az Eb-részvételért. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően ennek egyharmadát a játékosok és a stábtagok kapják. Összesen 75 játékos volt érintett a selejtezők során, Csányi szerint a stábok számában is felállítottunk egy Európa-bajnoki rekordot, hiszen kétszer kellett szövetségi kapitányt cserélni.

Megtudtuk azt is, hogy a válogatottban csak döntetlen és győzelem estén kapnak pénzt a játékosok, a döntetlen harmada a győzelemnek. Amit az eddigi meccsek során megkerestek, annak az Eb-re való kijutás bónuszaként a négyszeresét kapják meg. Aki a legtöbbet játszott, nyilván az teheti zsebre a legmagasabb összeget, ez mintegy 40 millió forint körül van, de a legkevesebbet játszók is kapnak 1-3 millió forintot.


MLSZ sajtótájékoztató, Storck, Csányi

Csányi (jobbra) állandó Eb-részvételt vár


Csányi Sándor kihangsúlyozta, hogy a válogatott működtetése évente mintegy 800 millió forintot emészt fel, de ebből egy forint sem állami pénz, főleg az UEFA-bevételekből, a jegyértékesítésből és a marketingértékekből jön össze ez az összeg. Az elnöktől kértek az újságírók egy új ígéretet is az elkövetkező időszakra, mivel a beígért Eb-részvételt már betartotta. „Nem szeretnék ígérgetni, de azt szeretném, ha mostantól ott lennénk az Eb-ken, és a világbajnoki selejtezőknek ne esélytelenül vágjunk neki.”