Storck: Európában egyedülálló, ami a magyar fociban megy

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Magyar részről Bernd Storck szövetségi kapitány és Gera Zoltán tartott sajtótájékoztatót a csütörtök esti, Norvégia elleni Európa-bajnoki pótselejtező helyszínén. Ott voltunk, megosztjuk, amit mondtak.


„Norvégia abszolút a favorit” – jelentette ki Storck, majd így indokolt: „Ha megnézzük, hogy milyen csapatokban játszanak a norvég játékosok és milyen szinten a magyarok, akkor az jön ki, hogy erősebb a norvég csapat, de ez majd a pályán eldől.” A német szakember szerint az elmúlt tíz napban tökéletesen felkészült a magyar válogatott a soron következő két meccsre, és külön öröm, hogy négy-öt napot együtt töltöttek a csapattal a légiósokkal is.


Nagyon jó érzéseim vannak, mindenki nagyon pozitív, semmi veszítenivalónk is.

Gera Zoltán is azt hangsúlyozta ki, hogy a csapat jól felkészült, és kiemelte, hogy nem egy meccsen dől el a továbbjutás. „Nagyon fontos lenne, hogy gólt szerezzünk, nincs nagy teher rajtunk. Elértük azt a minimális célt, hogy a pótselejtezőre kvalifikáljuk magunkat, de most már szeretnénk élni azzal a lehetőséggel, hogy az Eb-re is kijuthatunk. Felkészültünk a norvég csapatból, amely nagyon fiatal, gyors játékosokból áll.”


Gera és Storck is optimista


A norvégok úgy tekintek a pótselejtezőre, mint a norvég foci elmúlt 10-15 évének legfontosabb meccseire, Storck elmondta, hogy a magyar csapaton nincs ekkora nyomás. „Változások mennek végbe a magyar fociban, a szövetség vezetése plusz pénzt ad azoknak a kluboknak az első két osztályban, amelyek a fiatal magyar tehetségeket játszatják, ez egyedülálló Európában.”

Storck hozzátette: összeállt a fejében a kezdőcsapata, de nem árul el róla semmit. Király Gáborról elmondta, hogy egy fantasztikus kapus, akiben százszázaléknál is jobban megbízik.


Csípős hideg van Oslóban


A sajtótájékoztató után edzést vezényelt Storck a magyar csapatnak a meccs helyszínén, az 1926-ban megnyitott és legutóbb 2013-ban felújított, 28 ezer néző befogadására alkalmas Ullevaal Stadionban, a játékosok közül többen kesztyűben és sapkában edzettek. Csupán 2-3 fok lehet most Oslóban, ráadásul az edzéshez képest közel két órával később rendezik majd a meccset, így könnyen lehet, hogy mínuszban kell majd pályára lépniük Geráéknak.


Vajon mivel fenyegeti Csányi Sándor MLSZ-elnök Storckot az oslói edzés előtt?


Az edzés első negyed órája sajtónyilvános volt, a mezőnyjátékosok közül tízen kaptak jelzőtrikót. Összeírtuk őket, de nehezen tudunk belőlük egy olyan csapatot összehozni, amelynek esélye van kezdeni csütörtökön este. Azért a nevek: Fiola, Lang, Guzmics, Kádár, Kleinheisler, Leandro, Németh, Dzsudzsák, Szalai, Priskin. A kapuban szerintünk Király kezd, de ezzel nagyot nem kockáztattunk.


A várható kezdők

Az UEFA honlapja ezt a magyar kezdőt jósolja:
Király - Fiola, Guzmics, Kádár, Leandro - Elek, Nagy - Németh, Gera, Dzsudzsák - Nikolics.

Az MTI pedig ezt:
Király - Fiola, Guzmics, Kádár, Leandro - Németh, Nagy, Gera, Elek, Dzsudzsák - Szalai.


Per-Mathias Högmo a norvégok szövetségi kapitánya is tudja már, hogy mely kezdőcsapatot küldi a pályára, de nem akarja, hogy a játékosai kiengedjenek, ezért csak a meccset megelőző értekezleten árulja el nekik a döntését. „A csapaton belül óriási a lelkesedés, hatalmas motivációt jelent, hogy csak két mérkőzésre vagyunk az Eb-től” – mondta Högmo a csütörtöki sajtótájékoztatón, utalva arra, hogy legutóbb 2000-ben szerepeltek Eb-n.


FBL-EURO-2016-NOR-PRESSER

Brutálisan lelkes norvégok várnak ránk


„A norvég labdarúgásnak volt egy sikeres időszaka, de ez nem folytatódott, és közben a nemzetközi futball rendkívüli gyorsasággal fejlődött” – nyilatkozta az 55 éves szövetségi kapitány, egyúttal jelezte: az utánpótlás-nevelésbe fektetett energia és a hosszú távú gondolkodás mostanra hozta meg az eredményét. „A norvég labdarúgásba visszatért a sikeréhség, nagy a felhajtás és nagyon sokan állnak mögöttünk, mindannyian tudjuk, mennyit jelentene a továbbjutás.”