Storck engedett a kluboknak, Dibusz tudja a Ronaldo elleni taktikát

Fotó: MTI/AP / Michel Euler

-

Bernd Storck szerint az erőnléti felkészítés a legfontosabb a fociválogatott számára, a szövetségi kapitány engedett is a magyar klubok kérésének. A magyar csapat minden egyes kerettagját motiválja, hogy megmutathatja magát a világnak a nyáron, és bizony Cristiano Ronaldo sem gép.


A magyar válogatott néhány napra a telki edzőtáborba vonul, a keretben sok a fiatal. Bernd Storck szövetségi kapitány elmondta, hogy szeretné a mostani alkalmat kihasználni arra, hogy lehetőséget adjon a tehetségeknek, akiket az elmúlt három évben az U21-nél már figyelni tudott. „Más edzőkkel, például Róth Antallal beszéltünk már róla, milyen nagy tehetségek vannak ebben az országban, nekik szeretnénk esélyt adni.”


Jó példa a fiatalok számára Nagy Ádám esete


A taktikai vagy a mentális felkészítés lesz a nehezebb?

„Egy kombinációról van, szó, sok mindenből tevődik össze a felkészülés. Szeretnénk egy taktikai alapot, de elsősorban azt szeretnénk látni, fizikálisan milyen állapotban vannak a játékosok. A januári, februári felkészülés során lesz ismét egy felmérés, majd csak márciustól fogunk a taktikára koncentrálni, és vesszük szemügyre az ellenfeleket. Az első ellenfél Ausztria lesz, megnézzük, milyen rendszerben játszották a selejtezőket, majd aztán elkezdünk készülni Izlandra, és végül a portugálokra. De a legfontosabb most a fizikális felkészítés.”


A fizikális felkészítés most a legfontosabb


Változtat-e még a szakmai stábon? Visszakerülhetnek-e a kitettek?

„Elégedett vagyok a mostani csapattal, jól együtt tudtunk működni a stábbal. Lehet, hogy szükség lesz új emberekre, de hogy visszahoznánk régieket, arra nem gondolok.”


Reálisan a 23-as keretben még hány hely kiadó?

„Nem feledkezünk meg arról, kik segítettek bennünket a kijutáshoz. Akik például a pótselejtezőn szerepeltek, nagyon fontos szerepet töltöttek be, de nekik sem szeretnék ígéreteket tenni. Meglátjuk, hogyan szerepelnek majd a még addig lévő négy hónapban a klubjaikban a játékosok. A törzs kialakult, de nem szeretém gúzsba kötni magam semmilyen ígérettel. Az biztos, hogy nincs 40-50 fős minőségi állomány, amiből meríthetnénk, úgyhogy nézzék meg, kik szerepelnek az edzőtáborokban a fiatalok közül, így nagy meglepetések nem lesznek.”


A régi stábtagokat nem tervezi visszahívni Storck


Hány barátságos meccset tervez az Eb-ig, és milyen ellenfelekkel szemben?

„A felkészülés első szakasza február 20-tól 24-ig lesz, a második március 23-tól 27-ig tart majd, amikor meccsünk is lesz, amit szeretnénk itthon játszani. Az első periódusban sok játékos nem tud részt venni, az egy szűk kör lesz. A harmadik kör május 8-tól indul, a légiósok várhatóan egy héttel később csatlakoznak majd, és onnantól az Eb-ig együtt készülünk. Számunkra csak 14-én kezdődik az Eb, így marad még egy kis pluszidő a felkészülésre. Azt is fontos kiemelni, hogy minden döntés a klubokkal való egyeztetés után valósult meg. Lett volna még egy felkészülési időszak, amiről lemondtam, mert beláttam, hogy a kluboknak is szükségük van erre a felkészülési időszakra.”


Storck, Bernd

A klubok együttműködnek Storckkal, és Storck is a klubokkal


Dibusz és Lang optimista

Dibusz Dénes szerint ezen az Eb-n nem kaphattunk gyenge ellenfeleket, és egy viszonylag kiegyenlített csoportba kerültünk. „Ez a selejtezőkön és most nyáron is így volt. Lesz esélyünk a pontszerzésre. Többen az edzőtáborban a Real-meccset választottuk esti programnak. Egyikük sem egy gép, Ronaldo sem, tehát próbálunk felkészülni belőle, mert ha keményen és határozottan lépnek fel ellene, az neki sem tetszik. Az összes csapat összes játékosából fel fogunk készülni, nem csak a portugálokból.”


Portugal v Denmark - UEFA EURO 2016 Qualifier

Dibusz szerint Ronaldót is meg lehet állítani


A Ferencváros kapusa hozzátette, hogy az ellenfelekről nincs tapasztalatuk, mert az utóbbi években nem játszottak ellenük, viszont mindhárom csapat jó pár meccsét látták, mert követték a selejtezősorozat többi csoportját is. „Mindhárom válogatott összeszedett és szervezett játékkal harcolta ki a továbbjutást a csoportjából, nem érdemtelenül lesznek ott az Eb-n.”

A Telkibe bevonuló keretben jórészt fiatalok kaptak helyet, akik szeretnék meggyőzni a szövetségi kapitányt, hogy van helyük a válogatottban. Hogy Bernd Storck szokatlan összeállításai mennyire motiválják a fiatalokat? „Senki sem érdemtelenül került be, akkor sem, amikor volt egy-egy váratlanabb húzás. Ha valaki rászolgál a bizalomra, most meg is kaphatja, különösen, mert akik megkapták az esélyt, éltek is vele” – mondta Dibusz.


Dibusz Dénes

Dibusz szerint jó, hogy tele van fiatalokkal a keret


A válogatott középső védője, Lang Ádám szerint nem lehet azt mondani, hogy álomsorsolásunk volt, de azt sem, hogy a legnehezebb csoportba kerültünk. „Pont a kettő között van ez. Megvan az esély pontokat szerezni, és azt hiszem, a továbbjutásra is van esély. Az osztrákok ellen korosztályos szinten játszottam, csapatszinten működik remekül, ahogy Izland is, amely egy nagyon nehéz csoportból jutott tovább. Portugália ugyanakkor kiemelkedik.”

Lang szerint az már nyártól nyílt titok volt, hogy minél korábban le kell zárni a magyar bajnokságot, hogy készülni tudjanak az Eb-re. „Talán ez kicsit furcsa lesz, sűrű lesz a program tavasszal, de futballisták vagyunk, senki nem bánja, hogy rendszeresen játszani kell. A szerda-szombat ritmus nem fog zavarni, ráadásul ez a másfél hónap kell majd ahhoz, hogy rendesen felkészüljünk és összeálljunk az Eb-re. Azért kezdtünk el futballozni, hogy ilyen nagy tornán szerepeljünk, és az összes kerettagnak komoly motiváció, hogy megmutathatja magát Európában.”


A keret

Kapusok
Dibusz Dénes (Ferencváros)
Hegedűs Lajos (MTK Budapest)
Nagy Gergely (Vasas)

Védők
Botka Endre (Budapest Honvéd)
Litauszki Róbert (Újpest FC)
Debreceni András (Vasas)
Forró Gyula (Újpest FC)
Kocsis Gergő (Puskás Akadémia)
Lang Ádám (Videoton FC)
Gévay Zsolt (Paksi FC)
Hangya Szilveszter (Vasas)
Bese Barnabás (MTK Budapest)
Kecskés Ákos (Újpest FC)

Középpályások
Holman Dávid (Lech Poznan)
Vécsei Bálint (Lecce)
Nagy Ádám (Ferencváros)
Márkvárt Dávid (Puskás Akadémia)
Vida Máté (Vasas)
Kleinheisler László (Videoton FC)
Koman Vladimir (DVTK)
Adorján Krisztián (Novara)

Támadók
Gyurcsó Ádám (Videoton FC)
Sallai Roland (Puskás Akadémia)
Gera Dániel (MTK Budapest)
Pekár László (Puskás Akadémia)
Mervó Bence (FC Sion)
Balogh Norbert (DVSC-Teva)

KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!