Storck egyszer már belebukott a magyar forgatókönyvbe

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Bernd Storck sokfelé volt edző, sok U21-es csapatot edzett, régóta készülhetett Dárdai helyére. Volt, hogy tíz másodperc után állított le edzést, mert nem bírta elviselni a flegmaságot. Kazahsztánban ugyanez volt a minta, ott nem jött be. Négy meccse van az EB-selejtezősorozatból.


Tavaly december óta készültek arra a Magyar Labdarúgó Szövetségben, hogy a Herthánál megelégelik: edzőjük, Dárdai Pál, a magyar válogatottat is vezeti. Csányi Sándor MLSZ-elnök szerint ez volt az oka, hogy márciustól Bernd Storck vezette a magyar utánpótlást, készülve a beugrásra.

A berlini csapatnál most döntöttek úgy, hogy egy fél szövetségi kapitány kevesebbet ér számukra, mint egy egész edző, így visszarendelték Dárdait, az MLSZ pedig kinevezte azt a Bernd Storckot, aki a Vfl Bochumban mutatkozott be labdarúgóként az élvonalban. Húszéves korában, 1983-ban elvitte a Borussia Dortmund, ahol elérte legnagyobb sikerét, játékosként: a 88-89-es Német kupadöntőn játszhatott (csereként, 13 percet) és megnyerték a trófeát.Edzőként már nem csak két csapata volt. Pályaedző volt a Herthánál, a Wolfsburgnál, a Dortmundnál és a szerb Partizannál. Aztán megkapta élete első vezetőedzői kinevezését a kazah büszkeség, az FC Almaty csapatánál. Majd jött a világ legnagyobb, tengerpart nélküli országának U21-e, hogy onnan a válogatott kispadjára üljön. Ám kazah szövetségi kapitányként nem volt eredményes, 9 meccsen 2 győzelem és 7 vereség volt a mutatója. Már a 2010-es EB-selejtezők elején elküldték.

Két év szünet után megkapta az Olimpiakosz utánpótlás csapatát, majd idén év elején a magyarok - Dárdai ajánlására -megkeresték, hogy legyen sportigazgató. Bemutatkozása viharos volt, az egyik, általa megnézett edzést Telkiben tíz másodperc után megszakította, mert úgy vélte, az edző nem reagál a játékosok hibáira. Azzal indokolt, hogy nem tudja elviselni a flegma és felelősség nélküli játékot.

Aki járatos a magyar futball világában, tudja, mi következik: az edző ment, és Storck átvette az U20-as és U21-es csapatot. Első meccsén, a skótok ellen a 84. percig 1-0 volt a magyaroknak, aztán jött Shankland és hat percen belül megfordította a meccset. Sikeresebb volt az U20-asok első meccsen az új-zélandi világbajnokságon, ahol 5-1-re verték Észak-Koreát, majd jött egy szoros vereség Brazíliától és egy kevésbé szoros Nigériától. Ennek ellenére a negyedik legjobb csoportharmadikként továbbjutottunk, hogy a nyolcaddöntőben 2-1-es vereséget szenvedjünk a későbbi tornagyőztes Szerbiától.

Bernd Storcknak most négy mérkőzése (és a Dárdai Pál által összeválogatott szakmai stábja) van bizonyítani, hogy az Európa Bajnokságra ácsingózó felnőtt válogatott élén is helye van.