Storck elásná a magyar pesszimizmust, és a Hungaroringen cikázna

Fotó: MTI/AP / Michel Euler

-

A magyar válogatott szövetségi kapitányától az NSO olvasói kérdezhettek. Bernd Storck elárulta, hogy hány év kell, amíg megreformálják a magyar focit és a szenvedélyéről is beszélt. Az érdekesebb kérdésekből és válaszokból szemezgettünk.


Mennyi időre van szükség ahhoz, hogy átalakítsuk az utánpótlásrendszert, és játékosokat tudjunk exportálni a nyugati bajnokságokba?

Storck: Sikeres futballnemzetekhez kell most igazodnunk, mint például Németország, amely 2000-ben kezdte a teljes átszervezést az utánpótlásban. Új akadémiai rendszert hoztak létre, meghatározták, hogyan kell a korhoz igazodó edzéseket tartani, magasan képzett edzőkkel. Tíz évre szükség van.

Miben kell a legtöbbet fejlődnie a válogatottnak?

Storck: Sok területen. Még nem értünk célba. Tovább kell fejlődnünk különösen erőnléti és taktikai területen. Technikailag jól képzett játékosaink vannak, és mentálisan is sokat lépett előre a társaság, főleg a pótselejtező sikeres megvívása miatt. Ebben segíthetnek a felkészülési mérkőzések, ezért választottam nehéz ellenfeleket, segítenek nekünk speciálisan felkészülni az Eb-re.


Ünnep a győztes pótselejtezők után


Mennyire vagyunk azon a szinten, hogy az ellenfelek alkalmazkodjanak a mi taktikánkhoz vagy nekünk kell az ellenfelekhez igazítani a taktikát?

Storck: Minden élcsapat valamilyen szinten igazodik az ellenfélhez is, és megpróbálja ebből a helyzetből kialakítani a játékát. A döntő kérdés az, hogy megtalálja-e a kulcsot az ellenfél játékának feltöréséhez. Úgy kell elemezni az ellenfél játékát, hogy a tapasztalatok levonásával a saját erősségeinkre tudjunk építeni. Igazodni fogunk az ellenfelek játékához, de úgy, hogy a mi erényeink érvényesüljenek.

Mi volt a magyar válogatottal eddig végzett munkája során a legnehezebb helyzet, amelyre reagálni kellett?

Storck: Amikor a pótselejtező előtt változtattunk. Bátorság kellett ahhoz, hogy a keretben és a stábban is változtassunk, és a felelősséget magamra vállaljam. Meggyőzni a játékosokat, hogy a sikerre vezet az, ha más taktikát játszanak a pótselejtezőkön, és mindenkit meggyőzni arról, hogy egy csónakban evezünk.


Bejött, hogy változtatott a stábon


Hány embert von be a kapitány és a stáb a csoportellenfelek játékosainak feltérképezésébe?

Storck: Két elemzőnk van, de nemcsak ők foglalkoznak az ellenfelek feltérképezésével, hanem minden edző, aki a stáb tagja. A két pályaedző, a kapusedző, mindenki segít felkészülni az ellenfelekből. Ezeket az információkat aztán összegyűjtjük és egyben nyújtjuk át a játékosoknak. E-mailben kapják meg, hogy mindenki egyénileg is felkészülhessen az ellenfelekre. Amikor eljönnek az edzőtáborba a Horvátország elleni mérkőzés előtt, már mindannyian felkészülten érkezhetnek.

Mi az, amit a legkevésbé tud megszokni a magyarokban és mi az, amivel szinte azonnal azonosulni tudott?

Storck: A pesszimizmus! Hogy mi lesz akkor, ha…? Az első gondolat mindig negatív. Nem szabad! Ha tesztek valamit, legyetek arról meggyőződve, hogy az a jó, az a helyes. Nem szabad rögtön az elején negatívan hozzáállni a dolgokhoz. Ami nagyon jó, hogy rendkívül nyitottak és barátságosak az emberek, rengeteg jókívánságuk van, ha találkoznak velem. A játékosaim pedig tanulni akarnak, nagyon nyitottak az újdonságokra.


Növelné az önbizalmat, a pozitív gondolatokat a magyarokban


Van a foci mellett más kedvenc sportja?

Storck: A tenisz, amelyet játszom is. Vonzódom a motorsportokhoz is, magam is nagy motoros vagyok. Sajnos most kevés időm van, hogy a Hungaroringen cikázzak.