Stop Soros – elkészült a törvénytervezet

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

A belügyminiszter szerint adatszolgáltatási kötelezettség és illeték terhelné az illegális migráció támogatóit.


Újabb, az illegális bevándorlás elleni törvénytervezetet készített a kormány: a társadalmi vitára bocsátott előterjesztés adatszolgáltatásra kötelezné az illegális migráció támogatóit, 25 százalékos illetékkel terhelné a külföldről származó támogatásaikat, továbbá lehetővé tenné, hogy az idegenrendészeti távoltartás intézményével sújtsák a bevándorlást szervező állampolgárokat – mondta Pintér Sándor belügyminiszter a kormányülés szünetében. Kovács Zoltán szóvivő a törvénycsomag-tervezetet "Stop Soros" néven nevezte.

Pintér szerint meg kell alkotni azokat a jogszabályokat, amelyek alapján eleget lehet tenni a nemzeti konzultáció eredményének. A kormány célja, hogy "ne érje meglepetés" se a hivatalos szerveket, se az állampolgárokat, se az illegálisan érkezőket, se a törvénytelen migráció szervezőit.

A belügyminiszter azt mondta: a tervek szerint a törvénytelen migráció elősegítésében szerepet vállalók adatszolgáltatását a bíróságnál kell majd elvégezni, amely ezt egy folyamatosan ellenőrizhető, megtekinthető nyilvántartásba fogja venni. Ha ilyen szervezetek többségében külföldről kapnak pénzt, akkor az ilyen külföldi összegek után 25 százalékos illetéket kellene fizetniük, a pénzt pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szedné be.

Ezek betartását a tervezet szerint az ügyészség fogja ellenőrizni, ha pedig jogsértést talál, akkor arról értesíti a bíróságot, és javaslatot tesz a szankcióra, amelyről majd a bíróság dönthet.

Cél, hogy az illegális migrációt támogató személyeket is meg tudják akadályozni ebben a tevékenységükben. Ezért lehetőséget teremtenének, hogy az ilyen külföldi állampolgárokat az idegenrendészeti távoltartás intézményével távol tartsák Magyarországról. A magyar állampolgárokat csak a schengeni külső határok 8 kilométeres övezetéből lehetne távol tartani – mondta Pintér. Diplomatákra, ENSZ-képviselőkre nem vonatkozhatna a távoltartás, ahogyan azokra az országgyűlési képviselőkre sem, akiknek az említett területen feladatuk lehet.

A belügyminiszter azt mondta: magyar állampolgárokat nem lehet kitiltani Magyarországról, külföldiek esetében viszont előfordulhat.

A belügyminiszter szerint a tervezet szövegét csütörtökön közzéteszik. Kovács szerint a "Stop Soros" törvénycsomaggal a kormány megtette, amit megtehetett, előkészítette a megváltozott körülményekhez szükséges előterjesztést.

A Soros György érintettségét firtató felvetésre a kormányszóvivő azt mondta: ha Sorosról kiderül, hogy ilyen tevékenységet végez – azaz az illegális bevándorlást szervezi –, akkor rá ugyanúgy vonatkoznak majd a szabályok.

Arról, hogy hétfőn egy kisrepülővel jutott át a határon 11 külföldi – akiket Kállósemjén környékén fogtak el – Pintér azt mondta: megvizsgálják, hogy menekültnek tekinthetők-e. Ha nem esnek a genfi egyezmény alá, akkor a tiltott határátlépésnek megfelelően fognak velük szemben eljárni. A legegyszerűbb megoldás jelen pillanatban a visszaadásuk Ukrajnának, ahonnan feltételezhetően érkeztek.


Eltérően látják

A német és az osztrák kormány egyetért, hogy a migrációs válság megoldásához elengedhetetlen az uniós külső határ védelme és a menekültek támogatása helyben, a hazájuk közelében Berlin és Bécs a menekültek EU-n belüli elosztását szabályozó kvótákat viszont eltérően ítélik meg.

Angela Merkel német és Sebastian Kurz osztrák kancellár szerdai berlini megbeszélésük után azt mondták: meg kell akadályozni, hogy az embercsempészek dönthessék el, ki juthat be az EU-ba. Kurz szerint a határvédelem és a helyben nyújtott segítség jelenti "a migrációs kérdés megoldását", a kvótákról szóló vita pedig "túl sok teret foglal el".

Merkel szerint a "kezdő lépés" ugyan nem a menekültek elosztása az EU-n belül, hanem az illegális migráció visszaszorítása, de ameddig nem működik megfelelően a külső határ védelme, addig "nem lehet, hogy vannak országok, amelyek azt mondják, hogy nem veszünk részt az európai szolidaritásban".


Figyelembe vették

Amikor az EU meghatározta az áthelyezésre jogosult menekültekre vonatkozó kvótát, akkor figyelembe vette a tagországok korábbi erőfeszítéseit is – jelentette ki Alexander Winterstein. Az Európai Bizottság helyettes szóvivőjétől azt kérdezték: Magyarország teljesítette-e a kötelező kvóták szerinti kötelezettségét azzal, hogy tavaly körülbelül 1300 menekültet fogadott be.

Winterstein szerint a Bizottság ajtaja továbbra is nyitva áll zon tagállamok előtt, amelyeket bíróság elé idéztek, mert nem tettek eleget jogi kötelezettségeiknek.

A szóvivőtől azt is megkérdezték, mit tesz az Európai Bizottság az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) Elios-ügyben készült jelentése után. Winterstein azt mondta, hogy a jelentést megkapták és tanulmányozni fogják.